Radio Active UŽIVO!    |    Naša djeca Zenica

23.05. – Međunarodni dan kornjača!

0

Međunarodni dan kornjača koji je utemeljila neprofitna organizacija American Tortoise Rescue (ATM) 1990. godine radi podizanja svijesti o važnosti zaštite kornjača, obilježava se 23. maja.

Danas u svijetu postoji oko 260 vrsta kornjača. Tri su vrste kopnene – kopnena kornjača ili čančara, barska i riječna kornjača, dok su od morskih poznate tri vrste i to glavata, samopruga želva i sedmopruga usminjača.

U Bosni i Hercegovini žive barske i kopnene kornjače, čančare.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma raspolaže podacima o njihovoj rasprostranjenosti na području FBiH i to barske kornjače (Emys orbicularis) koja je prisutna na lokalitetima: Busovača, Bihać, Tuzla, Jajce, okolina Plivskog jezera, Busovača, Ilijaš, Mostar, Hutovo blato i Svitava.

Također navedena vrsta je poznata na zaštićenim područjima Federacije BiH u okviru Nacionalnog parka “Una” i Parka prirode “Hutovo blato”.

Kopnena kornjača (Testudo hercegovinensis) naseljava cjelokupno mediteransko i submediteransko područje Federacije Bosne i Hercegovine te uzak pojas u kontinentu preko planine Bjelašnice do Sarajeva, kao i parkove prirode Hutovo blato i Blidinje.

U cijelom svijetu, kornjače su ugrožene zbog promjena koje nastaju u njihovim prirodnim staništima.

Prema Povelji Ujedinjenih naroda o zaštiti životinja svaka životinja koja pripada divljoj vrsti ima pravo živjeti na slobodi u svojem prirodnom okolišu, na kopnu, u zraku, u vodi i ima pravo razmnožavati se. Svaka životinja koja pripada vrsti što živi u čovjekovu okolišu ima pravo živjeti i razvijati se u ritmu i uvjetima života koji su svojstveni toj vrsti. Svaka izmjena tog ritma i tih uvjeta, koju bi nametnuo čovjek iz razloga dobiti, protivna je ovom pravu.

ATM je od 1990. udomio oko 3,000 spasenih i izliječenih kornjača. Cilj im je i edukacija i poštivanje najstarijih stvorenja na svijetu, koja su se pojavila prije 200 miliona godina, a najveći su im neprijatelji urbanizacija, kao i industrija egzotične hrane, trgovina kućnim ljubimcima i uništenje staništa.

(Federalno ministarstvo okoliša i turizma)
FOTO: Ben Hicks

Share.

About Author

Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

Leave A Reply