Jučer, 6. decembra, u Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” Zenica održana je IV samostalna izložb Amne Sofić. U punoj prostoriji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” bili su izloženi radovi u kojima su posjetioci mogli uživati.

Motivi na slikama su cvijeće i apstrakcija. Svoju inspiraciju crpi u svakodnevnom posmatranju prirode, a posebno cvijeća. Ova 4. samostalna izložba, takođe ima cvjetne motive. Slike su manjeg formata. Bilo je izloženo 35 slika, rađenih na staklu. Osvrt na slike i rad Amne Sofić  dao je Midhat Kasap, direktor Opće biblioteke Zenica.

Rođena je 1964.godine u Zenici, po profesiji je nastavnik hemije i profesor kulture življenja. Više od 26 godina provela je u obrazovanju, kao nastavnik i rukovodilac u osnovnim školama. Trenutno je zaposlena u FZ MIO/PIO.

Još od gimnazijskih dana bavi se crtanjem apstrakcija. Svoje početke slikanja na staklu krenula je s oslikvanjem bočica i zdjelica. Ozbiljni pristup slikanju na staklu i stvaranju slika na staklu počeo je 2004.godine, da bi već 2005. godine dobila jednu od  nagradu na online galeriji Marabu ( Njemačka).

Učestvovala je na više kolektivnih izložbi od 2006. godine, kao: učešće na Revijalnim izložbama ULUZDK, Bijenale umjetnosti minijature BiH u Tuzli, Izložba naive UHUKUD u BIH, galerija “Likum”Visoko, galerija “Tera” Travnik, Bosanski kulturni centar u Sarajevu….

Imala je do sada tri samostalne izložbe i to: 2009.godine 1. samostalna izložba u BZK ”Preporodu” Zenica, “Prođoh Bosnom rascvjetanom”, 2009 .godine – 2. samostalna izložba, “Ljepote zeničkih džamija” (BZK”Preporod” Zenica);  2011.godine – 3. samostalna izložba u galeriji “Mak “Sarajevo,“Aliter”.

Ozbiljnijim slikanjem i apstrakcijama bavim se još od gimnazijskih dana, a intenzivnijim i ozbiljnijim radom počinjem 2004. godine. Odmah nakon toga, 2005. godina sam dobila nagradu na online galeriji u Njemačkoj, gdje sam bila jedna od petnaest nagrađenih i jedina iz Bosne i Hercegovine. Moji radovi su specifični jer ne okrećam sliku kada naslikam, kod mene je lice i naličje s jedne strane – rekla je umjetnica Amna za radio Active.

 

Ovo su samo neki od izloženih radova:

Slika pored umjetnice Amne je njoj najdraža jer ju je, kako kaže, posvetila svojoj majci.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here