Radio Active UŽIVO!    |    Naša djeca Zenica

5 zemalja u kojima se Nova godina ne slavi 1. januara

0

Možda ste mislili da smo smo mi specifični, jer slavimo dvije Nove godine, ali postoji zemlje u kojima se uopšte ne slavi Nova godina po gregorijanskom kalendaru, već neki drugi dan.

Saudijska Arabija

U Saudijskoj Arabiji se Nova godina slavi 21. marta po islamskom kalendaru. Oni čak uopšte i ne koriste gregorijanski kalendar, za razliku od ostalih okolnih islamskih zemalja, pa ni ne vide potrebu za slavljem 1. januara, jer im to nije početak godine.

Izrael

U Izraelu se Nova godina slavi u septembru, po njihovom jevrejskom kalendaru, premda Izraelci koriste gregorijanski kalendar. Slavlja 31. decembra nisu zabranjena, i dešavaju se u urbanim gradovima, dok u konzervativnim sredinama niko ni ne pominje ikakvo veselje, jer Novu godinu povezuju sa hrišćanima koji su progonili Jevreje.

Iran

Iran je takođe zemlja koja živi po strogim religioznim pravilima, pa se zato Nova godina  slavi po islamskom kalendaru. Sada je kod njih 1392. godina, npr., a Novu godinu će dočekati krajem marta. Nije zabranjeno slaviti regularnu Novu godinu, i hrišćanske nacionalne manjine ne kriju svoje slavlje, ali većina ljudi naprosto ne obraća pažnju na to.

Indija

Indija je zemlja sa mnoštvom različitih kultura i religioznih grupa. Zato u Indiji postoji nekoliko novih godina. Mnogi slave Novu godinu 1. januara, ali postoji još oko desetak drugih Novih godina, koje su kasnije tokom godine, i koje su vezane za određene hinduističke ili budističke rituale.

     Kina

U mnogim mestima Kine Nova godina prođe prilično neprimjetno, osim u velikim urbanim centrima, gdje živi dosta stranaca. Iako su Kinezi u posljednje vrijeme sve više pod uticajem zapadnjačke kulture, oni više vole da slave Božić, nego Novu godinu. Oni imaju svoju Novu godinu koja uglavnom pada u februaru, ali je datum promjenljiv. Slavlje  Kineske Nove godine traje po dvije nedjelje i propraćeno je zanimljivim običajima.

Share.

About Author

Leave A Reply