“Perhaps my life is nothing but an image of this kind; perhaps I am doomed to retrace my steps under the illusion that I am exploring, doomed to try and learn what I simply should recognize, learning a mere fraction of what I have forgotten.”„Nadja“, André Breton

Poznati francuski pjesnik i kritičar, André Breton, rođen je 19. februara 1896. godine u Tinchenbray (Orne), Normandija. Još kao student medicine, Breton je bio zainteresovan za mentalne bolesti. Čitajući djela Sigmunda Freuda, kojeg je upoznao u Beču 1921. godine, predstavljen mu je koncept nesvjesnosti.

Pod utjecajem psihijatrije i simboličke poezije, pridružuje se dadaistima. Sa Louisom Aragonom i Philippe Soupault, osnovao je 1919. godine časopis „Litterature“ („Literatura“). Nakon što se dadaistički pokret premješta u Pariz skupa sa Tristan Tzara i Francis Picabia, kojim se pridružuje Breton i tako časopis postaje njegovo glasilo.

Brzo se odvaja od dadaizma, te okuplja istomišljenike poput Pola Elijara, Benjamin Péreta, Luja Aragona, Philippa Supoa i Roberta Desnosa, te s njima je organizova seasne automaskog govora i budnih snova za istraživanje podsvjesnog.

„Nadrealistički manifest“ kojeg objavljuje 1924. godine formalno počinje nadrealistički pokret i tu piše niz automatskih tekstova i pjesama kao primjer automatskog pisanja. Krajem te iste godine osniva časopis pod nazivom „La revolution surrealiste“ („Nadrealistička revolucija“).

Godine 1928. godine objavljuje svoj najpoznatiji roman „Nadja“, u kojem se pruža najbolji primjer nadrealističkog romana. Roman je ilustrovan nadrealističkim crtežima i fotografijama.

Pored objavljenih knjiga „Nadrealistički manifest“ i „Nadja“, također objavljuje i „Mad Love“ (1937.) i „Communicating Vessels“ (1932.), kao i druga djela.

Umro je 28. septembra 1966. godine u Parizu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here