„There’s no way to describe what I do. It’s just me.“ – Andy Kaufman

Američki komičar, glumac i performansni umjetnik, Andy Kaufman, rođen je 17. januara 1949. godine u Queens, New York. Njegovi revolucionarni i eksperimentalni nastupi stovrili su ga jednim od najutjecajnijih komičara svih vremena.

Počeo je nastupati kada mu je bilo svega 8 godina. Kasniji nastupi su mu bili neobični, ali ga je 1971. godine otkrio Budd Friedman, vlasnik Improvisation Comedy Club, dok je izvodio svoju stand-up rutinu u noćnom klubu Long Island. Tako počinje da se pojavljuje na TV emisijama poput Saturday Night Live, Van Dyke and Company, The Tonight Show Starring Johnny Carson, The Mike Douglas Show, The Dating Game i u komedijskoj emisiji Friday.

Reputacija koja mu je bila nepredvidiva. Ipak reputacija mu je  uspostavljena još više, te učinila ga poznatijim jeste uloga Latka Gravas u humorističnoj seriji Taxi. Budući da je mrzio TV serije, tvorci serije Taxi su mu bili dopustili da njegov lik pati od poremećaja višestruke ličnosti. To mu je dalo punu slobodu djelovanja kako bi ismijavao ostale likove putem oponašanja. Pored lika Latke u seriji Taxi, glumio je i uloge Čovjek iz inozemstva i Tony Clifotn. U svojim nastupima je jedno vrijeme organizovao hrvačke mečeve gdje se borio isključivo sa ženama nudeći im 1.000 dolara onoj koja bi ga porazila.

Umro je 16. maja 1984. godine od rijetke vrste raka pluća, u svojoj 35 godini u Los Angelesu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here