Američki slikar, režiser, publicista, te ubjedljivo najveća figura pop-art-a, Andy Warhol, rođen je 6. augusta 1928. godine u Pitsburgu. Još kao dijete se bio razbolio od horeje, koja izaziva trzaje mišića i promjene u pigmentaciji kože, te je zbog toga razvio hipohondriju i strah od ljekara i bolnice. Na Unverzitetu Karnegi Melan je studirao dizajn. Nakon studija odlazi u New York.

Svoju veoma spješnu karijeru započeo je radeći reklame i ilustracije za časopse „Vogue“, „Harper’s Bazaar“, New Yorker“ i „Glamour“. Interesatno je da Warholov prvi članak za časopis „Glamour“ bio skoro proročki naslov: „Uspjeh je posao u New Yorku“ („Success is a Job in New York.“).

U toku 1960-ih postaje jedan od najistaknutijih umjetnika Amerike. Počinje da slika neke od poznatih američkih proizvoda poput Coca-Cole i Campbell supa, te i popularnih ikona kao što su Marylin Monroe i Elizabeth Taylor.

Atelje The Factory osnovao je 1963. godine gdje je oko sebe okupljao slikare, muzičare, pisce kao i druge underground umjetnike. Želja mu jebila da razlike između „visoke“ i „niske“ mode oslobodi. Počinje da proizvodi štampu na svili, te je išao ka tome da masovni proizvodi ne postanu samo umjetnost nego da on masovno proizvodi tu istu umjetnost.

Njegova umjetnost jste nešto jedinstveno jer euzdizao običnost na sam tron vrhunske vrijednosti. To je bilo nešto poput vrste moći odakle je crpio snagu tokom svoje karijere. Mnoge su poznate ličnosti bile njegove muze, poput već pomenute Merylin Monroe i Elizabeth Taylor, zatim Elvis, Mick Jagger, Jackie Kennedy, Muhammed Ali, te britanska kraljica Elizabeth i nezaboravna Edie Sedgwick.

Umro je u bolnici 22. februara 1987. godine u New Yorku, pod drugim imenom jer nije želio da javnost sazna da je bio bolestan. Mediji su ga često zvali „princ pop umjetnosti“, ali najviše će ostatni upamćen kao umjetnik koj je proživio svoj „američki san“. Njegov moto je uvijek bio da svako od nas ima svojih 15 minuta slave.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here