Ovogodišnje izdanje EXIT festivala ne prestaje da niže priznata internacionalna i regionalna muzička imena, i to ne samo za glavnu binu i mitsku Dance Arenu, već i za omiljeni Addiko Fusion stage i epicentar furioznih nastupa, Explosive binu! Program ove dvije bine upravo je postao bogatiji za još nekoliko vanserijskih izvođača, među kojima se ističu aktivistički rok kolektiv Asian Dub Foundation koji je prije malo više od nedjelju dana do usijanja doveo atmosferu na Festivalu 84 na Jahorini, svestrani muzičar u strelovitom usponu Elderbrook, kao i sastav koji je sinonim za “pank” – Cockney Rejects!

Pravo sa olimpijske Jahorine gde je upravo završen prvi Festival 84, pred raspoloženu publiku Addiko Fusion bine stiže britanski sastav Asian Dub Foundation! Bez dlake na jeziku, sa stihovima i rifovima koji mogu da sravne sve pred sobom, ovi žestoki momci već godinama važe za beskompromisan bend koji je pravi dokaz kako se kroz muziku mijenja svet. Asian Dub Foundation nestrpljiv je da se još jednom vrati na State of EXIT i jedini savremeni muzički festival koji je nastao iz aktivističkih pobuda. Addiko Fusion bina odzvanjaće njihovim novim numerama i jedinstvenim zvukom koji inkorporira jake jungle ritmove, bas linije, industrial, energične pank-rok gitare sa britkim rap-ragga stihovima! Zasigurno ne postoji prikladnija svjetska pozornica za izvođenje njihove epske numere “Fortress Europe” od Petrovaradinske tvrđave koja za ta četiri julska dana zaista postaje muzička prijestonica Evrope!

Program Addiko Fusion bine predstaviće fanovima i unikatni miks elektro, soul, rock, gospel i country zvuka, zahvaljujući enigmatičnom mladiću Alexanderu Kotzu, poznatijem kao Elderbrook, koji je zapao za oko muzičkom svijetu zahvaljujući numeri “Could”. Ovaj pjevač, tekstopisac, producent i multi-instrumentalista tek je u ranim dvadesetim, a na sceni je eksplodirao zahvaljujući zaraznoj saradnji sa njemačkim duom Andhim na numeri “How Many Times” koja se nebrojeno mnogo puta puštala u klubovima širom svijeta, te ju je čuveni Mixmag proglasio jednom od najboljih traka 2017. godine, a ove godine je bio nominovan za Gremi za hit pjesmu “Cola”. Uz svoje distinktivne vokale, mješavinu naizgled nespojivih žanrova i jedinstvene semplove koji nekad sadrže lomljavu stakla i pucanje leda, Elderbrook je savršen muzičar za Addiko Fusion binu čija publika je uvijek u potrazi za drugačijim i unikatnim.

Žestoko će da bude, po običaju, i na Explosive bini, a prvi među plejadom novih punk imena koji će se pobrinuti za to jesu Cockney Rejects, britanske legende koje uživaju kultni status u čitavom svijetu, ali posebno mjesto zauzimaju u kolekcijama brojnih generacija lokalnih pankera. Od sedamdesetih godina do danas, ova beskurpolozna četvorka nastavlja da prži svojom energijom i rokenrol duhom! Za punk sa “druge strane bare” pobrinuće se Adolescents, jedan od najpopularnijih američkih punk/HC bendova koji je nastao prije pune četiri decenije koji stoji rame uz rame sa Bad Brains, Minor Threat i Black Flag, a nastup na Explosive bini biće njihov premijerni u Srbiji! Dodatno pojačanje punk/HC zvuku stiže od strane londonskog Knuckledusta koji od devedesetih važe za underground vladare svog žanra, kao i od strane meksičkog Joliette čiji muzički pristup obiluje uticajem metala i “matematičkim” hardcore-om, a deo regionalne postave činiće hrvatski Mašinko, jedan od najatraktivnijih sastava koji svojim punk-rockom uveseljava svoju sve brojniju publiku!

EXIT festival biće održan od 12. do 15. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i predstaviće neke od najtraženijih svjetskih zvezda kao što su Migos, David Guetta, Ziggy Marley, Fever Ray, LP, Alice Merton, Nina Kraviz, Richie Hawtin, Adam Beyer b2b Ida Engberg, Maceo Plex, Solomun, Amelie Lens, Ben Klock, Jax Jones, Ofenbach, Mahmut Orhan, Carl Craig, Tale of Us, Sevdaliza, Burak Yeter, Madball, Brujeria, Ofenbach, Slapshot, Dog Eat Dog, Slaves, Idles, Asphyx, Bombers i mnoge druge. Ulaznice po promotivnoj ceni sa 65% popusta od finalne, za 6.490 dinara prodaju se onlajn putem sajta exitfest.org, kao i direktno u mreži Gigs Tix, a na sajtu zvanične turističke agencije exittrip.org dostupni su i turistički paketi koji pored ulaznica, sadrže i opcije za smještaj i prevoz do EXIT festivala.

exitfest.org

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here