„Znati da bi se predvidjelo, predvidjeti da bi se spriječilo.“ – Auguste Comte

Poznati matematičar, filozof i utemeljitelj moderne sociologije, Auguste Comte, rođen je 19. januara 1798. godine u Montpellier, južna Francuska. Odrastao je u monarhističkoj katoličkoj porodici, koja je jako utjecala na njegova kasna shvatanja.

Studirao je na čuvenom politehničkom fakultetu u Parizu, ali ga kasnije napušta jer fakultet biva zatvoren radi reorganizacije. Kasnije, u augustu 1817. godine postaje student i sekretar grofa Sen simona. Grof ga je uveo u intelektualno društvo. Ali na kraju, 1824. godine, Comte se razilazi sa Sen Simonom zbog nepremostivih međusobnih razlika.

Osnivač je filozofskog pravca pozitivizma u kojem odbacuje svaku metafiziku i uzima iskustvo kao jedini izor pzitivne spoznaje. Comte je bio prvi mislilac koji je povezao zakone o razvoju ljudskog društva u jedinstveni sistem. Tako je on zadao temelje buržoaskoj sociologiji odnosno građanskoj sociologiji.

Napredak društva shvata kao kvalitativni razvoj u okviru postojećeg reda. Evolucija koja ne zna ni za kakve bitne preobražaje ni revolucionarne skokove u novo kvalitativno stanje. Smisao njegovog pozitivizma jeste da u svojim krajnjim društvenim konsekvencama je izgradnja i očuvanje kapitalističkog poretka.

Njegova najznačajnija djela su :

  1. Kurs pozitivne filozofije
  2. Kurs pozitivne politike
  3. Pozitivistički katekizam ili sumanoizlaganjeuniverzalne religije
  4. Subjektivna sinteza ili opći sustav shvatanja primjerenih normalnom stanju čovječanstva

Umro je 5. septembra 1857. godine u Parizu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here