Radio Active UŽIVO!    |    Naša djeca Zenica

Bosanskohercegovački matematičari peti u Europi

0

Po prvi put u historiji održavanja Balkanske matematičke olimpijade koja je ove godine održana na Ohridu u Makedoniji, svih šest predstavnika Bosne i Hercegovine svoje učešće na ovom takmičenju je krunisalo medaljama.

Bosanskohercegovačkom timu srebro je osigurao Emin Mrkonja, učenik Međunarodne srednje škole u Sarajevu, dok su ostali takmičari iz našeg tima osvojili srebrne medalje: Amar Kurić, učenik Međunarodne srednje škole u Sarajevu, Adisa Bolić, učenica Sarajevo koledža, Tijana Babić, učenica Gimnazije u Banja Luci, Stefan Jurošević, učenik Gimnazije Milorad Vlačić u Vlasenici i Aldin Adilović učenik Sarajevo koledža.

Balkanska matematička olimpijada za mene predstavlja posebno iskustvo tokom srednjoškolskog školovanja. Velika čast je na jednom ovakvom mjestu gdje se okupljaju mladi sa cijelog Balkana predstavljati svoju školu, grad i državu. Izrazito sam ponosan jer smo moje kolege i ja sačinjavali tim u kojem je svako od nas svoj nastup krunisao medaljom, ističe Aldin Adilović.

Ne treba izostaviti ni to da je od ukupno 21 zemlje učesnice na ovom takmičenju, Bosna i Hercegovina zauzela visoko peto mjesto, te da je ovo najbolji rezultat u historiji naše zemlje.

Prvo ekipno mjesto zauzeo je tim iz Bugarske, drugo mjesto Srbija, treće Rumunija i četvrto Grčka. Naša zemlja je ovog puta izborila bolji plasman od Turske, ali i gostujućih zemalja poput Velike Britanije i Italije.

 

Share.

About Author

Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

Leave A Reply