CID Adriatic Investments GmbH, austrijska investicijska kompanija, danas je stekla 38,8 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo za ukupno 41,618,655 konvertibilnih maraka putem obavezne ponude za preuzimanje. Kada se tome doda 39,9 posto dionica koje je CID kupio od Federacije Bosne i Hercegovine, CID sada posjeduje ukupno 78,8 posto dionica FDS-a.

Problematično je to što identitet ove austrijske investicijske kompanije ostaje kontroverzan. Naime, CID Adriatic Investments GmbH, je ”kompanija” osnovana u Beču maja ove godine koja prema prethodnim navodima Novinske agencije „Patria“ ima samo dvoje zaposlenih, ali i druge kompromitirajuće dokaze koji ukazuju na njenu fiktivnost. Pored svega, postoje i navodi kako British American Tobacco posjedovanjem 78,8 dionica FDS-a koje je kupio putem „fantomskog“ posrednika CID Adriatic Investments GmbH nastoji realizovati monopol na duhanskom tržištu Bosne i Hercegovine. O mogućnosti ostvarenja monopola još u septembru pisao je portal indikator.ba. Sve ovo samo je nastavak priče koja je od samog početka mnogima bila sumnjiva i kontroverzna, posebno kada se radi o stvarnom identitetu CID Adriatic Investments GmbH o čemu su pisali i brojni mediji kada je u septembru ove godine Vlada FBiH BAT-u prodala 39,9% dionica Fabrike duhana Sarajevo (FDS).

Dok se u međuvremenu pojavljuju tvrdnje kako duhanski gigant British American Tobacco (BAT) na ovaj način zapravo investira u Bosnu i Hercegovinu, postoje indicije kako bi stvarnost mogla biti drugačija. Podaci iz Ekonomskog istraživanja kojeg je sproveo Ekonomski institut u Sarajevu u saradnji sa Udruženjem PROI, pokazuju kako samo domaćinstva u Federaciji Bosne i Hercegovine troše jednu milijardu i 150 miliona KM na duhanske proizvode na godišnjem nivou što stvara ogromne ekonomske posljedice po sama domaćinstva. Prema podacima iz istog istraživanja, ukupni troškovi budžeta FBiH u 2015. godini za lijekove i liječenje, samo za dvije grupe oboljenja povezanih sa pušenjem (maligne neoplazme i kardiovaskularna oboljenja), indirektni troškovi bolovanja koji se dovode u vezu sa pušenjem i ukupna procjenjena šteta od požara za koje je velika vjerovatnoća da su uzrokovani upravo pušenjem, iznosili su minimalno 52 miliona KM. Svi navedeni iznosi su podcijeneni i u stvarnosti mogu biti mnogo veći, a ujedno čine drugu stranu priče koju duhanska industrija prešućuje.

Konzumiranje duhanskih proizvoda nastavlja stvarati brojne štetne posljedice, kako ekonomske tako i zdravstvene, društvene i ekološke. Samo u FBiH čak tri četvrtine smrtnih slučajeva nastaju kao posljedica bolesti za koje je jedan od faktora rizika pušenje ili izloženost duhanskom dimu. U svemu ovome profitira jedino duhanska industrija koja nerijetko sebe predstavlja kao investitora i svojevrsnog „dobročinitelja“.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina ratifikovala je Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije 2009. godine. Prema članu 5.3 navedene Konvencije, sve potpisnice trebaju “osigurati da sve grane vlasti i javnost budu informirane kako bi bile svjesne realne uloge i razmjera aktivnosti koje provodi duhanska industrija, a koje se predstavljaju kao društveno odgovorne. Potpisnice Konvencije ne smiju odobravati, podržavati, stvarati partnerstva ili učestvovati u bilo kakvim aktivnostima duhanske industrije koje se predstavljaju kao društveno prihvatljive.“

Prethodni članakHimalayas & Mount Kilimandjaro | Zrak koji živim
Naredni članakREGATA PAPIRNIH BRODOVA nova zbirka pjesama Marka Tomaša
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here