Premijernom izvedbom međunarodnog koprodukcijskog projekta „Bure baruta“ Bosansko narodno pozorište Zenica u petak zvanično otvara svoju 69. umjetničku, pozorišnu i koncertnu sezonu. Predstava „Bure baruta“ je nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Skoplje Film Studija i Makedonskog narodnog teatra Skoplje, a prema poznatom dramskom tekstu Dejana Dukovskog i u režiji Nine Nikolić.

Bosanskohercegovačka premijera predstave će biti u petak, 21. septembra u 19:30 sati na Velikoj sceni, a prva reprizna izvedba je zakazana dan kasnije u istom terminu.

Povodom nastupajuće premijerne izvedbe u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana konferencija za medije na kojoj su govorili direktor BNP-a Hazim Begagić, rediteljica Nina Nikolić i glumci iz ansambla predstave Saša Handžić, Nusmir Muharemović i Enes Salković.

Direktor Begagić je izjavio kako je „Bure baruta“ značajan projekat za Bosansko narodno pozorište Zenica, ali i za Bosnu i Hercegovinu, jer je realizacija predstave direktni rezultat programa međunarodne kulturne saradnje između BiH i Republike Makedonije. Koprodukciju ove predstave je podržalo Ministarstvo kulture Republike Makedonije i gradovi Zenica i Skoplje, što u potpunosti potvrđuje uspješnost njenog međunarodnog karaktera. Također, Begagić je naglasio da je u BNP-u i ranije postojala ideja za realizaciju ovog djela, ali da su se tek sada, zahvaljujući podršci makedonskih i bh. institucija i inicijativi mlade rediteljice iz Skoplja stekli potrebni produkcijski preduvjeti. Za BNP Zenica je izuzetno važna realizacija međunarodnih umjetničkih projekata u kojima su koproducenti ravnopravni u svim segmentima i u kojima dolazi do istinskog zajedničkog rada kolegica i kolega iz različitih kulturnih sredina. I ovaj put to je vodilo ka uspješnoj realizaciji još jedne međunarodne teatarske koprodukcije i predstavi koja zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Naime, ovo je prvi put da u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica predstavu režira mlada makedonska rediteljica Nina Nikolić, koja je tim povodom kazala da tekst „Bure baruta“ Dejana Dukovskog i nakon dvadeset i pet godina od praizvedbe korenspondira i sa sadašnjim vremenom. U fokusu teksta, a, naravno, prema riječima Nikolić, aktuelne su teme iz surove svakidašnjice ljudi koji žive na „ovim prostorima”. Predstava „govori“ o brutalnom nasilju, agoniji koja kontinuirano traje i polako se pretvara u „crnu rupu“ koja u sebe uvlači čak i one koji vjeruju da su dovoljno jaki da joj se odupru.

Glumci Saša Handžić, Nusmir Muharemović i Enes Salković su izrazili zahvalnost rediteljici Nikolić na izuzetno lijepom, inspirativnom i ugodnom radu na novoj predstavi, u kojoj su, kako su istakli, do izražaja mogle doći glumačke kreativne sposobnosti koje ostavljaju i svojevrsni autorski trag u predstavi. Također, glumci su naglasili važnost angažovanja mladih glumaca u novim teatarskim projektima, i još uvijek neafirmisanih kolega kao i već dokazano kvalitetnih  koji su odabrani procesom audicije, čime se pružaju prilike mladim ljudima da budu dijelom ansambla ovako značajnih predstava.

U predstavi igraju Saša Handžić, Muhamed Bahonjić, Dženana Džanić, Enes Salković, Miroljub Mijatović, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Kemal Rizvanović, Aleksandar Mihajlovski, Adis Mehanović. Dramaturginja predstave je Dragana Lukan Nikolovski, kostimografija je povjerena Lejli Hodžić, a rad na scenografiji bio je povjeren Vedranu Hrustanoviću. Muziku potpisuje Igor Kasapović, a scenski pokret Thomas Steyaert.

Makedonska premijera je najavljena za četvrtak, 27. septembar na Velikoj sceni  Makedonskog narodnog teatra Skoplje, u okviru Internacionalnog teatarskog festivala MOT Skoplje, a već dva dana kasnije, 29. septembra će biti izvedena u Narodnom teatru Bitolj.

 

Prethodni članakKo je ubio Davida?
Naredni članakJa hoću život, bolji život…
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here