Radio Active UŽIVO!    |    Naša djeca Zenica

Četvrti dan Festivala u znaku obilježavanja rođendana zgrade BNP-a

0

Četvrti dan Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017. protekao je u znaku obilježavanja ulaska u četvrtu deceniju boravka u sadašnjoj zgradi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U 18.30 sati u Konferencijskoj sali BNP-a je promovisana knjiga Fuada Tabaka „Zašto ova neman raste?“. Na promociji su učestvovali Fuad Tabak, Miroljub Mijatović, Lana Zablocki-Džehverović, Lamija Salihović i Nedžad Fejzić. Izdavač knjige je Bosansko narodno pozorište Zenica.

U 19.15 sati u Donjem foajeu BNP-a je otvorena izložba fotografija Muhameda Badija Tunovića „Moje Pozorište – Moja Fabrika“, koja je posvećena sanaciji fasade zgrade BNP-a. Nakon izložbe na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je upriličena premijera filma „ Moje pozorište – Moja Fabrika“.

U okviru Takmičarskog programa na Velikoj sceni BNP-a je izvedena predstava „Moja Fabrika“ nastala prema tekstu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U predstavi igraju: Adis Mehanović, Anđela Ilić, Benjamin Bajramović, Lana Delić, Miki Trifunov, Miroljub Mijatović, Nusmir Muharemović, Predrag Jokanović, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Selma Mehanović, Siniša Vidović, Snežana Vidović i Zlatan Školjić.

Kostimografiju i scenografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, scenski pokret i koreografiju Thomas Steyaert, a izbor muzike Basheskia & Edward EQ.

Ovaj pozorišni komad govori o specifičnom odnosu grada i njegove Fabrike, radnika i radnica, njihovom nekadašnjem i današnjem životu, te odnosu grada Zenice i nekadašnje Željezare Zenica. Gradska sredina je rasla i razvijala se upravo zahvaljujući razvoju zeničke Željezare. Predstava kombinira materijale iz knjige, te izjave radnika i radnica Željezare Zenica koji su i danas neraskidivo vezani za fabriku. Prati odnos grada i fabrike od njenog nastanka krajem 19. stoljeća do danas.

Večeras, petog festivalskog dana na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u 20 sati će biti izvedena predstava „Mrtve ribe plivaju na leđima“, nastala prema tekstu Josipa Mlakića, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta u Mostaru i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Share.

About Author

Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

Leave A Reply