Radio Active UŽIVO!    |    Naša djeca Zenica

Cjelodnevna posjeta delegacije Ministarstva kulture Narodne Republike Kine Bosanskom narodnom pozorištu i gradu Zenica

0

U srijedu, 24. maja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, upriličen je svečani prijem za predstavnike Ministarstva kulture Narodne Republike Kine. Gosti iz Kine imali priliku uživati u cjelodnevnom umjetničkom programu u okviru kojeg su pogledali pregled sadržaja u produkciji umjetničkih organizacija iz Zenice. Pored bogatog umjetničkog sadržaja, delagaciju Ministarstva kulture NR Kine kratko je ugostio i gradonačelnik Grada Zenice, koji je izrazio osobito zadovoljstvo zbog posjete i prijema u svom kabinetu.

U povodu ove posjete Pan Yan, predstavnica Ministarstva kulture Narodne Republike Kine je izjavila: “Još od 2013. godine strateška politika Ministarstva kulture Narodne Republike Kine je gradnja jačih relacija sa 16 zemljama Centralne i Istočne Evrope. BiH je posljednja zemlja koju smo posjetili ove godine, nakon posjete Bugarskoj, Makedoniji i Crnoj Gori. U BiH smo bili četiri dana, nalprije u Banja Luci i Sarajevu, a u Zenici se radujemo što ćemo imati priliku gledati pregled dramskog i muzičkog programa vaših umjetnika. Glavna očekivanja su da vidimo što više kvalitetnih programa i da stupimo u profesionalne kontakte sa kolegama umjetnicima i kulturnim djelatnicima, kako bi selektirali neke od sadržaja, a koje bi tokom naredne godine bili prezentovali i publici u Kini.” Značajna zasluga za realizaciju ove profesionalne posjete pripada i Bosanskom narodnom pozorištu koje se zahvaljujući svojim profesionalnim kontaktima i ostvarenim rejtingom na međunarodnoj umjetničkoj sceni izborilo da ova teatarska organizacija bude jedna od destinacija ovoj delegaciji kulturnih djelatnika.

“Veliki je ovo izazov. Kina je zemlja koja posljednjih godina preuzima primat u ekonomskom smislu, i to je već opće poznato mjesto. No manje je znana činjenica da i strategija njihovog Ministarstva kulture je takva da se sve jače i ozbiljnije približavaju zemljama Centralne i Istočne Europe u segmentu kulturne saradnje i kreativnih industrija. Nama je interesantno to da je upravo ovaj naš prostor sve dominantniji predmet njihovog interesa. Oni su zainteresovani za sadržaje izvedbene umjetnosti i muzike, za obrazovne projekte i produkciju. Mi ćemo se truditi da sa svima razvijamo dobre relacije i odnose, kako bi naši programi imali priliku biti prikazani na tom velikom i izuzetno konkurentnom umjetničkom tržištu.”, istakao je Hazim Begagić, direktor BNP Zenica.

Bosansko narodno pozorište Zenica se predstavilo sa dramskim fragmentima iz svojih repertoarskih predstava „Gluha svadba“, u režiji Lajle Kaikčije, koregografski segment predstave za djecu i mlade „Fejzbukovci“, u režiji Miroljuba Mijatovića i segment iz predstave „Moja Fabrika“ u režiji Selme Spahić.

U dogovoru i koordinaciji sa predstavnicima lokalnih umjetničkih organizacija na sceni zeničkog teatra je organiziran i kraći pregled najreprezentativnijih dijelova muzičkih i muzičko-scenskih programa u produkciji Omladinskog hora, Ars centra, Kamernog simfonijskog orkestra.

Ministarstvo kulture NR Kine je izuzetno veliko vladino tijelo koje djeluje kroz čak jedanaest centralnih kabineta sa izravnim ovlastima u resoru kulture, kulturnog razvitka i kreativnih industrija, sa glavnim sjedištem u Pekingu i podružnicama u svim većim kineskim gradovima. Ministarstvo kulture NR Kine upošljava nekoliko hiljada djelatnika i raspolaže budžetom od gotovo pet milijardi eura.

Share.

About Author

Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

Leave A Reply