„Moda je arhitektura – riječ je o proporcijama.“ – Coco Chanel

Poznata francuska modna kreatorka, Coco Chanel, pravim imenom Gabriela Chanel, rođena je 19. augusta 1883. godine u malom francuskom gradiću Saumuru. Sa svoji šesnaest godina napušta svoj dom i seli se u Pariz. Pvobitno je radila kao krojačica da bi se kasnije zaposlila kao pjevačica i igraičica po noćnim klubovima. Pjevajući pjesmu Qui qu a vu Koko dans le Trocadero, u kafiću Trocadero na Monpamasu, doiva nadmika Coco koji je kasnije usvojila kao stalno ime.

Svoj prvi dućan za prodaju ženski šešira uz finanskijsku pomoć Etjena Balzana, otvara 1909. godine koji veoma brzo stiče popuilarnost. Nakon što je njezin butik spostaje izrazito uspješan, Coco se seli u izrazito prestrižnu lokaciju Pariza, Rue Cambon.

Njezine opuštene kreacije, kratke suknje i komformni odjevni predmeti su se snažno suprotstavljale do tada stroge i konzervativne modne linije. Najveća i veoma česta inspiracija joj je bila  bio muški stil odijevanja., i tako je zapravo nastao Chanelin čuveni kostim po kojem je ostala upamćena.

Prvi parfem sa imenom osobe koja ga je i kreirala u historiji, lansirala je 1923. Godine pod nazivom Chanel No. 5. Parfem je bio kombinacija mirisa majske ruže, jasmina, irisa,vetivera i sandalovine. Deokracija bočice parfema je bila u stilu art deco koja je bila obogaćena sa magijom broja pet. Razlog zašto je parfem nazvala ovim brojem jeste što su njezine revije se uvijek održavale u petom mjesecu petog dana sa prvom manekenkom koja je nosila broj pet.

Umrla je 10. januara 1971. godine u hotelu Ritz, koji se nalazi u švicarskom gradu Lausanni.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here