Radio Active UŽIVO!    |    Naša djeca Zenica

Djeca iz Zenice na interkulturalnoj razmjeni u Švicarskoj

0

“Let us build a world in which children can live” moto je Pestalozzi fondacije iz Švicarske koja povezuje djecu iz cijelog svijeta i omogućava im da uče jedni od drugih.

Trenutno, Fondacija je  u svom dječijem selu u Trogenu pružila mogućnost za 40 djece iz BiH I 40 djece iz Makedonije da se susretenu sa različitim kulturama, religijama i jezicima. Kroz vršnjački dijalog djeca uče o svojim pravima, diskriminaciji, rasizmu, kao i o sebi samima.

U kreativnom okruženju odvija se interkulturalna razmjena između ove dvije države. Razmjenjuju se iskustva, infromacije, želje, običaji, šire se vidici i jača um.

Ovo je prvi put da djeca iz BiH imaju priliku da učestvuju u ovakvom programu ove Fondacije. Dječiji parlament grada Zenica koji djeluje u okviru Udruženja “Nasa djeca” Zenica je u pratnji šest odraslih predstavnika ovog Udruženja stigao u Pestalozzi selo u kojem provodi dvije sedmice.

Nakon prvih sedam dana djeca su  već imala priliku shvatiti prednosti svojih različitosti. Prvi dan radili su na upoznavanju drugih, a nakon toga i na spoznaji vlastitog identiteta. Održali su i su prezentaciju svojih država, gradova i običaja, a tradicionalni plesovi uspjeli su da ih rasplešu i dodatno povežu.

Zajednički život naučio ih je  odgovornosti, toleranciji i međusobnom uvažavanju.

U ovakvom okruženju, u kojem je sve kreirano za djecu, djeca su ponukana da razmisle o važnim pitanjima i životnim vrijednostima o kojima ne žele ili nemaju vremena da misle u svojim komfornim zonama.

Vikend je rezerviran za odmor od intenzivnog programa koji se realizira svaki radni dan od 9 do 12 h i od 14 do 17 h, pa djeca imaju priliku da posjećuju atrakcije ovog dijela Švicarske. Do sada, posjetili su Luzern, St. Gallen, uživali u nevjerovatnim mogućnostima švicarskog muzeja nauke – Technorami, kao i u prirodnim ljepotama Rajninih vodopada.

Naredne sedmice djeca će nastaviti učiti o interkulturalnosti, jednakosti i poštivanju drugačijih, a i realizirat će  dvije radijske emisije u kojima će govoriti o svojim iskustvima. Za emisije su već snimili najavni jingle, a iste će biti emitirane na radiju Power up iz Švicarske, 19. i 20. januara u periodu od 15 do 17 h. Emisije će prenositi radio Active koji možete slušati na 88,5 FM ili online na www.activezenica.com.

Vjerujemo da pružanjem ovakvog pogleda djeci stvaramo svijet u kojem  mogu živjeti, svijet u kojem će kada odrastu biti vođeni istinskim vrijednostima, svijet koji će biti bolje mjesto za život njihovoj djeci.

Ovdje možete pogledati galeriju slika nakon prve sedmice.

 

Share.

About Author

Leave A Reply