Prva nedjelja u oktobru tradicionalno se obilježava kao „Dječija nedjelja“. To je prilika da se kroz dodatne aktivnosti svih institucija i službi ukaže na važnost prepoznavanja potreba svakog djeteta i adekvatnog reagovanja u svim situacijama u kojima se djeca nađu na svom putu odrastanja.

Udruženje „Naša djeca“ Zenica i „Dječiji parlament“ danas, (07.10.2017.), obilježili su Dječiju nedjelju u shopping centru „Džananović“. Cilj današnje aktivnosti je ukazati na značaj poštivanja dječijh prava sa fokusom na probleme koji nastaju uslijed nepoštivanja istih.

Poruke koje su danas iznesene pred javnost i donosioce odluka izrasle su iz projekta „Ulaganje u djecu“, o kojem više možete pročitati OVDJE.

Cilj je ukazati na realne potrebe djece, odnosno ukazati da li se u okviru budžeta izdvajaju realna sredstva i za realne potrebe djece. Mi nastavljamo ukazivati na probleme sa kojima se susreću djeca u našoj lokalnoj zajednici. Generalna poruka koju smo poslali danas glasi „Možete li vi gladni raditi, jer mi gladni ne možemo učiti?“. To je ujedno i poruka solidarnosti sa djecom koja idu gladna u školu.  Ne smijemo ostati nijemi po pitanju ovakvih stvari već podići svoj glas i zajedno nastaviti raditi sa ovom djecom za bolje sutra za svu djecu u Zenici. – izjavila je Ilma Islambegović, facilitatorica grupe “Dječiji parlament”.

Dječiji parlament broji oko 40 članova, djece svih uzrasta, učenika osnovnih i srednjih škola. Sa grupom se realizira niz radionica i projekata o pravima djeteta, kroz  koje se potiče kritičko i kreativno razmišljanje. Dječiji parlament je osnovan 2011. godine, a cilj ove grupe je da okupi što veći broj djece, kako bi ih bolje upoznali sa njihovim pravima i kako bi podstakli svoje vršnjake za aktivnije djelovanje u zajednici. Kroz svoj rad grupa pokušava da skrene pažnju djece, odraslih i vlasti  na položaj djece i na ključne probleme s kojima se djeca i njihovi roditelji susreću

Svoj doprinos kroz učešće imale su i javne ličnosti iz našeg grada: Emina Sinanović, Zlatan Karić, Haris Abdagić (Balkaneros), Nusmir Muharemović, a djecu je razveselio i Šašavi Šeširko (Abidin Čolaković).

 

 

Prethodni članakPredstavljanje Chevening stipendije – Zenica
Naredni članakKonkurs za stipendije na Univerzitetu u Varšavi za ljetni semestar 2017/2018.
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here