Pojava interneta uveliko je utjecala na sve više zapostavljanje knjige. Mnogi se oslanjaju na internet i internetske stranice zaboravljajući na draž čitanja knjiga. Uživanje u mirisu nove knjige i šuškanju stranica prilikom listanja daje neopisiv osjećaj užitka.

Zeničani imaju sreću jer imaju Opću bibilioteku koja je bogatstvo našeg grada. Biblioteka raspolaže sa više od 100.000 knjiga koje zadovoljavaju svačiji ukus. Broj od 4.000 članova pokazatelj je da u Zenici još uvijek ima građana koji vole knjige, koji uživaju listajući papirnate stranice lutajući putevima mašte.

Osim centralnog odjeljenja, u kojem je najraznovrsnija ponuda, zenička Opća biblioteka ima još odjeljenja u Crkvicama, Radakovu, Sarajevskoj ulici i Dječije odjeljenje u ulici Branilaca Bosne u centru grada.

U Centralnom odjeljenju nalazi se stručna, priručna i referentna literatura, zatim odjeljenje za slijepa i slabovidna lica, knjige na stranim jezicima, Zavičajna zbirka, Američki kutak, zbirka obaveznog primjerka, novine, časopisi i čitaonica. Najveći problem zeničke Opće bibilioteke jeste prostor, jer prostor koji koriste ne zadovoljava bibliotečke standarde.

A ono što je zanimljivo za biblioteku, a što privlači veliki broj čitalaca jesu projekti koji se organizuju svake godine. Najzanimljiviji su ljetni i zimski raspust u bibilioteci koji se realiziraju posljednjih desetak godina.

„Više vrednijih ideja se može naći u najmanjoj knjižari nego u čitavoj historiji televizije“ – rekao je Endru Ros, a da li je upravu? -Provjerite sami.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here