Možda je i nemoguće da imamo neki normalan život jer sve što je normalno u Zenici će biti teško prihvaćeno. Izgleda da smo previše navikli na negativu, odsustvo pravila i prava, spinove kao i lažne vijesti. Ovaj put je na udaru potez Gradske uprave u vezi DOMA MLADIH. Kako se Gradonačelnik usudio izbaciti mlade iz “njihovog” doma? Da li ste se ikad upoznali sa pravom situacijom koja se tu dešavala svih ovih godina?

Osjećam odgovornost da podijelim neke informacije o ovoj misteriji zvana “Dom mladih” koje ja znam, nadam se da ćete makar pročitati i upoznati se sa drugim stvarima a ne onim što se predstavlja u medijima.

Više od pet godina sam aktivan u nevladinom sektoru, aktivni angažman sam naravno počeo u Zenici ali sam u međuvremenu postao predsjednik Asocijacije srednjoškolaca u BiH. Uvijek me boljelo što sam više aktivan i bavim se pitanjima za cijelu BiH a ne u svom gradu. Djelovao sam u Sarajevu i mnogim drugim zajednicama pa sam imao priliku upoznati se sa fenomanalnim primjerima razvoja prilika za mlade a biti poražen činjenicom da u Zenici to ne postoji.

Dom mladih godinama vodi organizacija “Dom mladih” Zenica o kojoj nema dostupnih informacija a nije moguće ni tako lako im pristupiti. Bit će da se informacije drže u tajnosti radi lakšeg rada i ostvarenje ličnog interesa. Smatram da makar jedna ovakva ustanova i organizacija moraju biti otvoreni prema mladima i dati im priliku da rade. Postojanje web stranice za konatkt informacije i  na kojoj bi se dijelile informacije o aktivnostima kao i izvještaji bi bio neki minimum transparentnog rada. Otvorenost je posebna priča kada sam imao potrebu za organizacijom događaja.. Pokušao sam organizovati nekoliko seminara u Zenici, srednjoškolci iz cijele ove regije su trebali doći u naš grad ali nisu mogli. Nisu mogli jer nema prostora u kojem bi se organizovao seminar (osim u hotelima)! Zašto se nije moglo raditi u Domu mladih? Pa jer su vrata otvorena subotom do 12:00h a nedjeljom se uopće ne radi. Srednjoškolci idu radnim danima u školu (studenti na fakultet) pa je vikend predviđen za vannastavne aktivnosti. Naša ustanova baš vikendom nije radila kada su mladi trebali koristit taj prostor, razvijati svoje vještine, učiti nove stvari i sl.

Kancelarija za okupljanje mladih nije osigurana, dakle nije moguće očekivati neke ideje i projekte mladih.

Kancelarije su koristile neke privilegovane organizacije ili one koje su imale dovoljno novca da plate, a pored toga i vrtići te razni kursevi. Volio bih ja da svaki kurs i vrtić bude oslobođen troškova ali ipak su ovo profitabilne organizacije koje su dužne jedan dio zarađenih sredstava odvojiti za zakup prostora. Ali nevladine organizacije koje su pri tome i neprofitabilne nemaju dovoljno sredstava. Ovaj prostor mora postojati za razvijanje omladinskog aktivizma u jednoj zajednici, da se omogući nevladinim organizacijama da koriste prostor. Da se u gradu dešavaju razne edukativne, kulturne i zabavne manifestacije. Da imamo ulaganje donatora u naš grad, mladi bi na taj način ipak imali osigurane prilike pa će možda i ostati u ovom gradu. A ne gledati u crninu, ruševine i zaostalost makar nekih 10 godina za drugim gradovima.

Zar ovakvu ustanovu ne bi trebala voditi jedna omladinska organizacija a ne neka u kojoj rade osobe koje su prije 20ak godina prestali bit u kategoriji mladih? Još bolje, zar ovakvu ustanovu ne bi trebalo koristiti Vijeće mladih Grada Zenice? A da, zaboravio sam da nije bilo moguće da u našem gradu imamo aktivno Vijeće! Nije bilo prostora za njih. Zašto bi oni to koristili? Zašto bi mladi bendovi imali probe? Zašto bi budući glumci radili neke predstave? Zašto bi se organizovale izložbe srednjoškolaca? Zašto bi imali seminare, valjde je bolje imati manje edukativnih sadražaja…

Očekivanja su postala velika da se naprave pozitivne promjene jer mnoge manje lokalne zajednice imaju osigurane prilike za razvoj vještina pojedinaca i organizaciju događaja u interesu svih mladih osoba. Dočekali smo da se otvoreno djeluje ka jednom pitanju mladih i nadam se kako će Grad razumijeti potrebe ove skupine. Još uvijek imamo situaciju da se ne povećava budžet za omladinske projekte, a da se premalo sredstava izdvaja za ove potrebe. Zenica je i studentski grad gdje mladi iz kantona i ove regije redovno dolaze na studiranje u Zenicu. A dešava se godinama opstrukcija pri kreiranju Strategie za mlade, pa je ova kategorija bez osnovnog dokumenta. Nije moguće uspostaviti funkcionalno Vijeće mladih u Zenici pa se postavlja pitanje da li nekom smetaju aktivni mladi? Nadam se da će Gradsko vijeće i Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom aktivno reagovati na sva otvorena pitanja za mlade i sarađivati sa omladinskim organizacijama, koje znaju šta se treba uraditi i kako. Uključite mlade osobe u procese razvoja prije nego naš grad ostane bez tih koje zovemo “našom budućnošću”.

 

Piše: Amar Kundalić

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here