Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Ministarstvo pravde BiH (MP BiH) pozivaju Vas na edukaciju za upotrebu platforme eKonsultacije u izradi pravnih propisa Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i prezentaciju Etičkog kodeksa za organizacije civilnog društva (OCD) u Bosni i Hercegovini koja će se održati u Zenici 08. marta 2018, u Hotel Fontana, Zacarina 17 sa početkom u 11h.

Cilj edukacije je da se predstavnici civilnog društva upoznaju sa web aplikacijom https://ekonsultacije.gov.ba/consultations. Platforma omogućava potpuno i pravovremeno informisanje građana i predstavnika organizacija civilnog društva putem interneta o procesu donošenja određenih pravnih akata, te osigurava pouzdan komunikacijski kanal za njihovo učešće u kreiranju javnih politika.

U drugom dijelu edukacije, biće predstavljen Kodeks kao skup osnovnih normi, principa i vrijednosti utvrđenih sa ciljem standardizacije ponašanja i djelovanja OCD. Prezentirani principi i vrijednosti podrazumijevaju dobrobit za grupe ljudi ili društvo u cjelini, odnosno prvenstveno je usmjeren na javni interes. Kao pojedinci imamo odgovornost prema društvu u kojem živimo i ona se odražava kroz naše aktivno lično zalaganje za vrijednosti koje su opšteprihvaćene, koje poštujemo i djelujemo za društvenu promjenu kakvu želimo postići. Kao nevladine i neprofitne organizacije odgovorni smo za svoj rad i rezultate, kako prema našim korisnicima i partnerima tako i prema građanima, javnosti i zajednicama u kojima živimo i radimo.

Učesnicima će biti omogućeno da na licu mjesta potpišu i ovjere Izjavu o prihvatanju Etičkog kodeksa pa vas molimo da ponesete pečat organizacije. Onima koji žele da naknadno prihvate Etički kodeks biće objašnjeno na koji način to mogu uraditi, kako bi udruženje bilo upisano u registar subjekata koja prihvataju principe Etičkog kodeksa za NVO u BiH.

Molimo Vas da potvrdite učešće putem linka http://bit.ly/2Cp3xU8 ili potvrdom na e-mail dejan.zakula@cpcd.ba te nam prijavite potrebu za regulisanje putnih troškova.

FB event

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here