Danas, 27. decembra u 11:00 sati, Medica Zenica je upriličila događaj kojim su željeli pokazati javnosti ali i odati poštovanje svim učesnicama njihovog ekonomskog i psiho-socijalnog osnaživanja, koje su u 2017. godini završile edukaciju. Tim povodom učesnice su dobile i pakete opreme od Medice Zenica, a s ciljem da ono što su naučile i primjenjuju. Na taj način učesnice doprinose finansijski za sebe i svoju porodicu.

Profesionalna organizacija “Medica” Zenica u okviru programa koji prati potrebe korisnika i zajednice razvila je i program ekonomskog i psiho-socijalnog osnaživanja žena, mladih i marginalizovanih a koji realizuje već punih 20 godina u edukativnom centru “Medice” Zenica, a na osnovu prilagođene metodologije, deset godina u 25 ruralnih sredina na području Zeničko-dobojskog kantona. Do sada “Medica” Zenica je educirala i osnažila ukupno 1522 osobe, dakle žena i djevojaka, kao i jedan manji broj muškaraca, mladih iz ranjivih te marginalizovanih grupa.

Vrijednost  ovog projekta je kombinovanje ekonomskog i psiho-socijalnog osnaživanja. To konkretno znači da kroz ekonomsko osnaživanje, mi omogućimo ženama da savladaju određene vještine krojenja i šivenja. Ono što smo mi primjetile radeći svih ovih 25 godina je da žene dolaze sa manjkom samopouzdanja da mogu uspjeti, a mi vršeći individualne razgovore i edukativno-suportivne grupe pomažemo ženama da vrate samopouzdanje i prepoznaju svoje vrijednosti. Tradicija odigrava svoje, pa žene posebno u ruralnim, ali i u gradskim sredinama nisu naučene da pričaju o sebi i svojim vrijednostima- rekla je mr.sci. Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica za radio Active

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here