Francuski sociolog, Emil Drukheim, rođen je 15. aprila 1858. godine, u Épinalu, u porodici francuskih Židova. Prema mišljenju savremenih sociologa, istraživanja i shvatanja Emila Durkcheima, spadaju  u jednu sasvim posebnu kategoriju u razvoju cjelokupne sociologije.

Jedan je od utemeljitelja strukturalnog funkcionalizma, te se nije slagao sa redukcijskim argumentima. Ipak, najviše se fokusirao na društvene činjenice i strukture, kulturne norme i vrijednosti, u kojima je vjerovao da su posebno predodređne pojedincima. Durkheimova studija o suicidu definirala je četiri tipa suicida. Njegovu teoriju podržava da promjene u nematerijalnim činjenicama utječu na rate samoubojstva.

Durkheimova tipologija samoubojstva glasi:

  1. Egoističko samoubojstvo
  2. Altruističko samoubojstvo
  3. Anomijsko samoubojstvo
  4. Fatalističko samoubojstvo

Bio je zagovornik kapitalističkom liberalizmu. Ovo može biti razlogom nagle ekspanzije industrijskog društva. Ipak, ekspanzija je rezultirala pretjeranu specijalizovanost u podjeli rada, te je očigledna opasnost za društvenu solidarnost, i dolazi do anomije (odsutnost normi).

U toku svoje veoma bogate i intelektualne karijere napisao je mnogo važnih djela, kao što su:

  • O podjeli društvenog rada;
  • Pravila sociološke metode;
  • Elementarni oblici religijskog života;
  • Samoubistvo;
  • Sociologija i drištvene nauke, kao i mnoge druge knjige, članke, raspravekoje su bile posvećene različitim sociološkim pedagoškim, antropološkim, metodološkim, kriminološkim poljima.

Umro je 15. novembra 1917. godine, u svojoj 59 godini života u Parizu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here