Dani arhitekture, 11. po redu, održan je ove godine u maju u Sarajevu. Istoimeni festival je jedan od vodećih festivala u oblasti arhitekture u državi, te pretenduje da bude jedan od najvećih u ovom dijelu Evrope.

 

Ovogodišnji Dani arhitekture otpočeli su u srijedu na platou kompleksa Skenderija, gdje su se pored koordinatora festivala, obratili i kantonalni ministar kulture i sporta, kao i ovogodišnji moderator, hrvatski arhitekta Dinko Peračić. Zvanično otvorenje nastupilo je video mappingom na fasadi dvorane Skenderija, čime je arhitektonska struka Sarajeva i BiH pokušala da skrene pažnju na vrijednost pomenutog objekta, te njegovog okruženja. Posjetioci su u Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi imali priliku da prisustvuju otvaranju i razgledanju izložbe „3650 Dana savremene arhitekture u Sarajevu“, posvećena dosadašnjim izdanjima jednog od najvećih arhitektonskih festivala u državi – Dana arhitekture. Prvo veče festivala završeno je nastupom Basheskie u saradnji sa Klabikom, takoĎer u prostoru Ars Aevi.

Drugi dan Dana arhitekture počeo je u kinu Meeting point, gdje je održana prezentacija najboljih radova sa meĎunarodnog konkursa „Prostor slobode“, a u vezi bob i sankaške staze na Trebeviću. U sklopu pomenute prezentacije, održana je i panel diskusija, te su dodijeljene nagrade autorima najboljih radova ovogodišnjeg konkursa. Poslije konkursne tematike, posjetioci su mogli da prisustvuju prezentaciji Urban Playscapes Sarajevo 2017-18. Potom je uslijedilo predavanje uvaženih gostiju iz Velike Britanije Matthew Shawa i Maxa Čelara iz ScanLAB Projectsa, gdje su predstavljeni skenirani i mapirani objekti i lokacije širom Sarajeva. Na kraju drugog dana festivala, upriličena je i prezentacija rezultata radionice „Sarajevo i opsada: Između okupacije i slobode“, od strane Project V Architecture.

Treći dan festivala, u sklopu kojeg su zvanično počela predavanja, gosti Dana arhitekture su imali priliku vidjeti interesantnu prezentaciju rezultata radionice Cycling City Sarajevo i gosta iz Holandije, Jord den Hollandera. Nakon toga, otpočeo je program sa predavačkim dijelom ovogodišnjeg festivala. Priliku da otvori glavnu scenu Dana arhitekture i predstavi svoje projekte imao je arhitektonski studio x3m iz Hrvatske, nakon čega su uslijedili projektanti Ravagnani Vecchi (Italija), Harquitectes (Španija), te studio SO? iz Turske. Zatvaranje drugog dana obilježen je panel diskusijom predvoĎena moderatorom Dinkom Peračićem i današnjim predavačima.

Četvrti dan festivala je počeo uvodnim predavanjem od strane Potkrovlja. Nakon toga, prvi blok predavanja obilježili su Habibeh Madjdabadi iz Irana, te Iva Letilović, studio Letilović+Pedišić iz Hrvatske, poslije čega su posjetioci prisustvovali prvoj današnjoj panel diskusiji. U pauzi između predavanja, prezentovana je monografija recentnih radova Tadao Anda, kao i meĎunarodno takmičenje “Bringing light to life”. Tokom drugog bloka predavanja, prezentovane su ideje i projekti biroa Cinici iz Turske, Franz&Sue iz Austrije, te ADEPT iz Danske, uz panel diskusiju, na kraju dana, u kojoj su učestvovali predavači četvrtog dana festivala, u saradnji sa moderatorom Dinkom Peračićem.

Nedjelja, odnosno posljednji dan Dana arhitekture, započeta posjetom Trebeviću i bob stazi,
fokusom ovogodišnjeg meĎunarodnog konkursa, odnosno sarajevskim Prostorom slobode.
Poslijepodne su nastavljena predavanja, te su posjetioci svjedočili prezentacijama Franka
Havermansa iz Holandije, Firme iz Bosne i Hercegovine, studija RAUM iz Srbije i SKROZ iz
Hrvatske. Posljednji blok predavanja na ovogodišnjim Danima arhitekture je završen veoma
zanimljivom panel diskusijom u kojoj su učestvovali današnji predavači. U prostorijama
Asocijacije arhitekata u BiH, zatvoreno je 11. izdanje festivala, sa željom da Dani arhitekture
postanu još veći, jači i utjecajniji.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here