Nakon nacionalne podjele u srednjoj školi u Jajcu, većini poznatoj pod fenomenom “dvije škole pod jednim krovom”, Vlada je odlučila da napravi još jedan “korak dalje” te razmatra ideju o formiranju nove škole, koja bi radila po bosanskom planu i programu. Sve to sa sobom donosi ulaganje preko milion KM da bi se opremila nova ustanova i osposobio kadar.
Ova odluka bila je samo kap koja je prelila čašu srednjoškolcima iz Jajca, a podršku su dobili od svojih vršnjaka iz drugih gradova, kao i nevladinih organizacija.
Rezultat ovakvih dešavanja i manipulacije dovela su do stvaranja građanske inicijative “Naša škola” koja planira organizirati mirni protestni skup ispred Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku, u utorak 20.06.2017. godine od 12 do 14h.
Na skupu se očekuje preko 300 ljudi iz Jajca, Travnika, Novog Travnika, kao i srednjoškolci iz drugih gradova, koji se odluče dati podršku.
O svemu ovome smo pričali sa Amarom Kundalićem, SHL ambasadorom aktivizma, koji i sam učestvuje u ovoj borbi protiv nacionalne podjele.

“Građanska inicijativa “Naša škola” nastala je nakon nekoliko aktivnosti, koje su se dešavale u Jajcu, kao što je SHL event “Zajedno stvaramo” kada je stotinu mladih iz BiH učestvovalo u određenim aktivnostima na području Jajca. Onda smo sa srednjoškolcima, koji su pokrenuli cijelu priču otpora i zaustavljanja svih podjela unutar njihove lokalne zajednice, pokrenuli cjelokupnu priču da se naprave ozbiljnije aktivnosti, kako bi se ustvari spriječilo osnivanje nove škole. Te aktivnosti su imale u vidu slanje formalnih zahtjeva ministarstvu, svim relevantnim ustanovama, kako u Jajcu tako i u cijeloj BiH, okupljanje poznatih ličnosti kako bi dali podršku mladima, da bismo na kraju došli do organizovanja mirnog okupljanja u Travniku, kako bismo napravili završnu aktivnost, gdje ćemo pozvati cijelo bh. društvo da se podigne protiv odluke Vlade Srednjobosanskog kantona da se osnuje nova škola”, izjavio je Amar Kundalić za Radio Active.

On još dodaje kako su u ovom projektu uključeni srednjoškolci iz preko 30 lokalnih zajednica, koji su učestvovali u prikupljanju pisama podrške i davanju podrške srednjoškolcima.
Na skupu, koji će biti organizovan u utorak, srednjoškolci će zahtjevati da Ministrica za obrazovanje, nauku i kulturu Srednjobosanskog kantona, Katica Čerkez, predloži novi prijedlog rješenja problema, da zastupnici u skupštini donesu odluku koja će zastupati interese svih građana, kao i da se zaustavi fenomen “dvije škole pod jednim krovom”.

“Fenomen “dvije škole pod jednim krovom” se poslije rata javlja na svim područjima Bosne i Hercegovine, kada na prostorima lokalnih zajednica, gdje se nalaze stanovnici dvije ili više etničkih grupa dolazi do podjele škole odnosno, da se pravi nastavni plan na primjer na hrvatskom i bosanskom jeziku za učenike hrvatske i bosanske nacionalnosti. To znači da u jednoj zgradi imamo  dvije škole koje rade apsolutno istu tematiku, samo na različitim jezicima i upravo taj ključ nacionalnosti ne dozvoljava da oni idu zajedno u istu školu i da provode vrijeme zajedno, nego su odvojeni, da li rešetkama ili tim nastavnim planovima”, kaže Kundalić.

Upravo u utorak srednjoškolci vode posljednju bitku protiv ovakve segregacije u obrazovnom sistemu, pa se pozivaju svi građani Bosne i Hercegovine da dođu i podrže ih, jer kako oni kažu, ovo postaje ne samo problem njihove lokalne zajednice, već cijelog bh. društva.

Organiziran je polazak iz Zenice, 20.06.2017.godine u 10:30h, sa parkinga iza zeničke arene. Prijave možete izvršiti putem Facebook stranice Građanska inicijativa “Naša škola” ili na broj telefona:  062 551 900

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here