Grupa je oformljena 1996. godine kada su se Adnan Šaran (vokal), Nedžad Mulaomerović (bubanj), Mirza Suljagić (bas), Sloven Anzulović (gitara), tada inače članovi Zabranjenog pušenja i Top Liste Nadrealista motivirani širokim opusom pjesama Adnana Šarana, odlučili vratiti iz Zagreba u post-ratno Sarajevo i osnovati bend.

Uslijedilo je vježbanje po garažama i podrumima a potom i prve svirke u sarajevskom klubu “Bulldog”. U to vrijeme još nisu imali ime za svoju tek osnovanu grupu. Krajem 1997. godine grupa dobija ime “Skroz” i u decembru te godine se prvi put pojavljuju u medijima sa pjesmom “Godina nova”.

Početkom 1998. godine iz Izraela se vraća Dejan Ostojić – Dejo , koji je uz Šarana jedan od starih, predratnih tvoraca ideje o nečemu što će kasnije postat “Skroz”. Iako basista po struci, svoj doprinos u to doba je pružao na klavijaturama i to je bilo ono što je do tada falilo da priča oko zvuka banda bude u potpunosti zaokružena. Uslijedile su pripreme za prvi album. Prvi nastup Skroza bio je u Sloveniji u okviru festivala “Rock Otočec” 1998. godine gdje su premijerno odsvirali materijal koji će se kasnije naći na njihovom prvom albumu i dobili veliku podršku mnogobrojne publike. Nakon toga uslijedilo je niz nastupa širom Hrvatske i BiH u okviru turneje Zabranjenog pušenja.

Krajem 1998. Skroz po postignutom dogovoru sa producentom Zlajom Hadžićem odlazi u Holandiju na snimanje njihovog prvog albuma. Snimljeno je 14 pjesama u studiju u Amsterdamu od kojih će se 12 odabranih kasnije naći na albumu. Skroz sa svojim debi albumom nailazi na veliku zainteresiranost kod izdavača te se odlučuju na ugovor sa izdavačkom kućom Croatia Records u čijem je aranžmanu, u Amsterdamu sredinom 1999. godine, urađena postprodukcija. Početkom 2000. Skroz izbacuje najavni single za album “SKROZ” koji izlazi u maju iste godine pod etiketom Croatia Records / Tessa Audio. Album je najavila pjesma “Sve sam jači” postigavši u BiH neočekivani uspjeh, te se dugo vremena zadržala na mnogim tv i radio top listama.

Sloven Anzulović – Slo u ljeto 2001. napušta grupu, a na njegovo mjesto dolazi Dino Šukalo. Skroz zatim napušta i Mirza zbog rada na doktoratu u Italiji. Dejo je tad zasvirao svoj matični instrument u bandu (bas) a na mjesto klavijaturiste dolazi Nedžad Podžić – Poćko, dotadašnji klavijaturista Zabranjenog pušenja.

Nakon sarajevskog koncerta 24. decembra, Skroz radi turneju po većim gradovima u BiH i usporedo priprema novi album. U septembru 2002. Dino Šukalo napušta grupu, te Esad Bratović (član grupe Sikter), do tada učesnik u mnogim koncertima Skroza i gost na prvom albumu, postaje gitaristom grupe. Grupa u konačnom sastavu započinje pripreme za drugi album. Snimanje novih pjesama trajalo je do sredine 2003. godine kada se materijal šalje u Amsterdam kod producenta Zjaje Hadžića. Skroz tada odlazi na ljetnu turneju po BiH i Jadranu.

Drugi album grupe Skroz završen je početkom 2004., a objavljen je, u julu iste godine pod etiketom izdavačke kuće “Menart”. Prvi single sa novog albuma bio je za pjesmu “Super žena”. Video spot za tu pjesmu radio je PRO.BA team na čelu sa Redžinaldom Šimekom i Eminom Kujundžić, i nominiran je za BH muzičku nagradu u kategoriji najboljih video spotova u 2004. godini. Likovno rješenje omota za Savršeni organizam uradila je Hana Zec, također nominacija za DAVORIN-a. Na albumu se nalazi 15 pjesama autora Adnana Šarana, a na jednoj od njih gostuju Bure i Edo Maajka.

Skroz je pred BiH publikom promovirao svoj drugi album 28. augusta 2004. godine u Sarajevu kada im je pripala čast da velikim solističkim koncertom zatvore 10. Sarajevo Film Festival. Taj nastup prenosila je FTV uživo te su ljudi širom BiH imali prilike upoznati se sa novim pjesmama u live verziji.

Naredna godina je provedena radno intenzivnim koncertima uglavnom u regiji. Veliku popularnost kod publike postiže i drugi singl zadnjeg albuma “Srušio sam stan”. Iste godine izbacuju i samostalni singl “Afganistan”.

U augustu 2008. godine objavljuju svoj treći studijski album “Regija” u produkciji izdavačke kuće “Hayat Production”.

Kada? 13. aprila 2018. godine sa početkom od 21h
Gdje? Jazzbina, Sarajevo

FB event

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here