“Ova knjiga je dokument o djetinjstvu mojih vršnjaka i mome, o godištu devetsto četvrtom i petom i devetsto šestom, o našoj dragoj prostranoj ravnoj i plodnoj domovini, o majkama i očevima našim i o tome kako se u carsko beha-doba u toj nedavnoj historijskoj beha-prošlosti, rađalo i živjelo i umiralo, o tome kako su prolazile jeseni i proljeća i u njima se pjevalo i plakalo, i gladovalo i mrzilo i ljubilo, o tome kako se odrastalo i začinjalo i kako su kiše padale i magle se vukle i sunca, topla i svilena sunca sjala. Posvećujem je uspomeni mojih dobrih vršnjaka – oni su kiridžije, poslužitelji, pismonoše i stanični nosači i tucači kamena, oni i sada nose bijele i čadorbežne gaće, sa velikim obašvama, i teško i naporno otimaju od života ono najnužnije.” – iz uvoda Provincije u pozadini – Hasan Kikić

Bosanskohercegovački književnik, Hasan Kikić, rođen je 20. augusta 1905. godine u Gradačcu. Učiteljsku školu je završio u Derventi i Zagrebu, a u Beogradu završava Pravni fakultet.

Časopis „Putokaz“ pokreće 1937. godine skupa sa Skenderom Kulenovićem i Safetom Krupiće. Kikić je svoja djela posvetio siromašnom i napaćenom narodu, odakle je i sam ponikao. Njegova najbolja djela su: „Provincija u pozadini“ (1935.), „Ho-ruk“ (1936.) i „Bukve“ (1938.). Djelo „Provincija u pozadini“ predstavlja balestritički ciklus iz rata u kojem predstavlja njegovo djetinjstvo i djetinjstvo njegovih vršnjaka, te teške godine Prvog svjetskog rata.

Poginuo je 6. maja 1942. godine u Čemernicama. U njegovu čast je osnovana nagrada „Hasan Kikić“ – nagrada za prosvjetne radnije u Socijalističkoj republici BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here