Radio Active UŽIVO!    |    Naša djeca Zenica

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica: “21 dan do zdravih navika”

0

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u partnerstvu sa stručnjacima iz oblasti nutricionizma, tjelovježbi i zdravlja, pokrenuo je tokom ove sedmice projekt u povodu Svjetskog dana zdravlja – “21 dan do zdravih navika”.

Nakon što se putem javnog poziva Institutu prijavilo stotinjak zainteresiranih osoba koje su ispunjavale uvjete, uz pomoć stručnjaka i više parametara odabrana je 21 kandidatkinja, koje u naredne tri sedmice trebaju da usvoje nove, zdravije prehrambene i životne navike, kao stil života s krajnjim ciljem poboljšanja i očuvanja zdravlja, tjelesne kondicije, ali i psihičke svijesti.

Uoči oficijelnog početka projekta, nutricionistkinja Maja Jonjić je obavila razgovor, mjerenje, te analizu potreba, a potom je izrađen i sedmični jelovnik, pojedinačno za svaku od kandidatkinja, prema njihovim afinitetima i potrebama.

U prostorijama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u utorak poslijepodne okupile su se sve kandidatkinje, kojima su o projektu govorili koordinatorica Centra za promociju zdravlja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) dr. Elma Kuduzović, nutricionista Maja Jonjić i profesor sporta i tjelesnog odgoja Tarik Salčinović.

Bitno je da na sticanju i održavanju zdravih navika ispočetka radi stručni tim sastavljen od doktora, nutricioniste i ličnih trenera. Jedino sa ovakvim pristupom moguće je postići siguran i dugotrajan rezultat, te dugoročno održati postignutu tjelesnu težinu. Stručnjaci kažu da je za sticanje navika neophodno 21 dan primjene određenog “recepta”, a naša želja je da kandidatkinje nastave započet proces i nakon što se okonča projekt podrške, kazala je dr. Kuduzović.

Sve više ljudi nezadovoljno je svojom tjelesnom težinom i fizičkim izgledom, a u želji da izgube nekoliko kilograma pribjegavaju raznim nezdravim dijetama lako dostupnim na internetu, pri tome najmanje vodeći pažnju o svom zdravlju. Kako je istakla nutricionista Maja Jonjić, niti jedna dijeta, koja podrazumjeva isključivanje određenih namirnica ne može se pokazati dugotrajno korisnom, a efekti “vraćanja” kilograma često su pogubni i za zdravlje i za psihu osobe koja je pokušala naglo izgubiti višak kilograma.

Neophodno je sponzati gdje se griješi u rasporedu i dinamici unosa namirnica. Kandidatkinje su pozitivno iznenađene količinom i raznovrsnošću namirnica u jelovnicima koje su dobile. Ono što potenciramo jeste da nijedna nagla dijeta izgladnjivanja nije dobra za njihov organizam, a da je dugoročno zdrava navika mnogo bolje rješenje za njihovo zdravlje, kazala je Jonjić.

Grupa kandidatkinja između prijavljenih je birana pomno, na osnovu više parametara, od godina starosti, preko toga da se u grupi nalaze i majke-dojilje, dijabetičarka, do toga da u “uzorku” od 21 kandidatkinje u pilot-projektu budu i zaposlene, domaćice, žene različitih životnih navika, afiniteta…..

Svaka kandidatkinja, osim što je dobila besplatnu analizu sastava tjelesne mase kroz više segmenata, te besplatan individualni plan ishrane sastavljen od strane nutricioniste, tokom tri sedmice trebaju pohađati časove zumbe sa certificiranom instruktoricom, časove kardio treninga i časove fitnes studija vođene od strane stručnih trenera.

Za početak, dobile su i motivacione informativne materijale, poklone sponzora u vidu certificirtanih i zdravih vitaminskih i energetskih dodataka ishrani, koji će im pomoći da lakše vježbaju i podnesu povećani fizički napor. Uz sve to, tokom naredne tri sedmice imaju dodatni neograničen pristup i mogućnost samostalnih fitnes vježbi.

Kandidatkinje su u kontinuiranom kontaktu putem formiranih grupa na društvenim mrežama i kanalima komunikacije putem vibera, na kojima se razmijenjuju iskustva, šalju upiti, te se međusobno motiviraju rezultatima.

Nakon sedam i četrnaest dana kampanje, svaka kandidatkinja biće podvrgnuta kontroli od strane nutricionistkinje, te će biti urađene korekcije jelovnika i plana zdravih navika.

Na kraju, rezultati cijelog toka projekta i svih kandidatkinja poslužiti će kao osnova za stručni rad iz ove oblasti i osnova za nastavak projekta i obuhvaćanje većeg broja i osoba iz više gradova.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Share.

About Author

Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

Leave A Reply