Prvi kutak za roditelje otvara se u četvrtak, 12. aprila u Zenici, a dodatnih 27 kutaka na području BiH biće otvoreno 15. maja na Međunarodni dan porodica, u saradnji sa školama uključenim u projekat. Organizacija Save the Children je za kutke obezbijedila dio namještaja i stručnu literaturu za roditelje, a škole zajedno sa roditeljima su slobodne unaprijediti i urediti prostor u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama.

I roditelji trebaju podršku kako bi pomogli svojoj djeci da završe školu! Program jačanja porodica u cilju sprečavanja ranog napuštanja obrazovanja organizacija Save the Children provodi od 2017. godine u pet kantona u BiH – Zeničko-dobojskom, Sarajevskom, Tuzlanskom, Srednjebosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu i u tri područja u Srbiji, a do sada je programom obuhvaćeno 3372 roditelja.

Jedna od mogućnosti koje ovaj program nudi jeste i otvaranje kutaka za roditelje. Kutak za roditelje u školi predstavlja jedan od modela unapređivanja saradnje škole i porodice i mjesto gdje će roditelji dobijati sve potrebne informacije vezane za rad škole, stručnu literaturu i podršku u jačanju roditeljskih vještina.

Pored toga, otvaranje kutaka za roditelje je direktno usmjereno i na podizanje svijesti roditelja o negativnim posljedicama isključivanja djece i porodica iz osjetljivih grupa, kao i značaju jednakog pristupa kvalitetnom školovanju za svako dijete, bez izuzetka, a naročito za djevojčice.

Ovim putem, pozivamo predstavnike medija da prisustvuju otvaranju Kutka koje će se održati: 12.4.2018. godine u osnovnoj školi „MUSA ĆAZIM ĆATIĆ“ U ZENICI, Školska 32, sa početkom u 9:30 sati.

Kutci za roditelje otvaraju se u sklopu realizacije projekta „Dostupno i kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome“ koji se već treću godinu provodi u FBiH i u Srbiji. Projekat se fokusira na pitanja isključivanja, diskriminacije i otežanog pristupa osnovnim servisima kao što su obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita za romsku djecu i njihove porodice.

Projektom je do sada pružena direktna podrška djeci iz osjetljivih grupa kroz užine, prevoz i školski pribor i do sada je obuhvaćeno 1657 djece u 60 škola u obje zemlje.

Osim direktne materijalne podrške projekat podržava djecu i kroz uključivanje njihovih roditelja i porodica putem edukacije specijalno osmišljene da unaprijede roditeljske kompetencije. Ova edukacija treba da pomognu roditeljima da pruže odgovarajuću podršku svojoj djeci tokom školovanja.

Svako dijete zaslužuje #dobarpočetak

Prethodni članakInstitut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica: “21 dan do zdravih navika”
Naredni članakLive EP by Adisa Zvekić – Diamusk
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here