Veliki srpski geograf i naučnik svjetskog glasa, Jovan Cvijić, rođen je 12. oktobra 1865. godine u Loznici. Osnovnu školu završava u Loznici, a dok nižu gimnaziju je završio u Loznici i Šapcu. U Beogradu završava višu gimnaziju u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Na Bečkom univerzitetu je studirao geografiju i geologiju i studije završava 1892. godine. Doktorirao je 1893. godine sa tezom „Das Karstphänomen“ koja ga je predstavila javnosti i učinila ga poznatim u svjetskim naučnim krugovima. Na naš jezik je prevedena kao „Karst“ 1895. godine. Smatra se utemeljivačem karstologije.

„Prilog geografskoj terminologiji“ je Cvijićev prvi naučni rad kojeg je objavio još kao student 1887. godine. Nakon što se vratio u svoju zemlju, Sprsko kraljevsko namjesništvo ga je postavilo na poziciju profesora geografije i etnografije na Velikoj školi u Beogradu. Godine 1894., sa idejom organizovanja naučnog rada, osnovao je Geografski zavod na Velikoj školu i okuplja nekoliko studenata koji su imali sklonost i interes ka geografskoj nauci.

Objavio je mnoga značajna djela, ali mu je najvažnije djelo „Antropogeografski problemi Balkanskog poluostrva“. Ovo djelo je plod antropogeografskog istraživanja nakon što je zapazio da na Balkanu zapravo živi nekolicina potpuno različitih naroda. Pored ovog djela, objavio je i „Osnove za geografiju i geologiju Makedonije i Stare Srbije“, „Ka poznavanju krša istčne Srbije“, „Pećine i podzemna hidrografija u istočnoj Srbiji“, „Tragovi starih glečera na Rili“, „Glacijalne i morfološke studije o planinama Bosne i Hercegovine i Crne Gore“, „Krasna polja Bosne i Hercegovine“, kao i mnoga druga djela.

Jovan Cvijić je umr 16. januara 1927. godine u Beogradu.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here