„Historija se uvijek ponavlja dvaput; prvi put kao tragedija, drugi kao farsa“ – Karl Marx

Utjecajni njemački revolucionar, mislilac, filozof i socijalista, Karl Marx, rođen he 5. maja 1818. godine u Triru, Pruska (današnja Njemačka). Njegovi roditelji su bili jevrejskog porijekla ali i obrazovani pravnici. Karl je bio najstariji preživjeli sin od devetoro djece.

Nakon završetka gimnazije, u Bonu i Berlinu studirao je pravo. Pored svog studiranja, bavio se filozofijom, ekonomijom, historijom, sociologijom, novinarstvom i umjetnošću. U toku i nakon svog studija postaje članom mladohegelovskog kluba „Doktor kluba“. U Jeni, 1841. godine, je doktorirao na temu iz historije filozofije: „Razlika između Demokritove i Epikurove filozofije prirode“.

Poslije svojih studija, 1840. godine, počinje da piše za liberarne demokratske novine. No, ubrzo postaje urednikom ovih novina. Skoro godinu dana kasnije, Pruska vlada zabranjuje štampanje jer su bile „previše radikalne“. Nakon što se preselio u Pariz, 1843. godine, upoznaje Friedricha Engelsa. Skupa s njim objavljuje knjigu „Sveta knjiga“. Ova knjiga je poznatija i pod nazivom „Kritika kritičke kritike. Protiv Bruna Baure i druga“, gdje kritikuje mladohegelovsku filozofiju. Ubrzo nakon što se komunizam počeo javljati u Londonu, 1847. godine, Marx i Engels počinju da pišu narednu knjigu „Komunistički manifest“ koji obavljuju naredne godine.

Njegovo najznačajnije djelo je „Kapital“ koju je objavio 1867. godine. Ovo je remek djelo ekonomske teorije. U ovom djelu izražava žeju da otkrije „ekonomske zakone modernog doba“. Marx je postavio teoriju kapitalizma kao dinamičnog sistema kojiće s vremenom samo sebe uništiti i nad kojim će tirjumfovati komunizam.

Karl Marx je umro od pleurisije, 14. marta 1883. godine. Manuskripte za naredne tomove „Kapitala“ ostaju nedovršenim.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here