Land art (en. riječ koja označava pejzažnu umjetnost) je pravac u savremenoj umjetnosti koji se razvijao u šezdesetim i sedamdesetim godinama 20. vijeka u Americi, kao reakcija na komercijalizaciju u umjetnosti. Ova umjetnost napušta muzeje i galerije i razvija monumentalne projekte u slobodnom prostoru. Inspiracija za nastanak lend arta je bila konceptualna umjetnost i minimalizam.

White Water Falls, Garvan Institute, Sydney (2012) Richard Long

Djela lend arta su po svojim dimenzijama ogromna i često su iziskivala velike radove, i ne mogu se izlagati u galerijama i muzejima jer nisu transportabilna te su se za izložbe koristili materijali koji su snimljeni kao fotografije, video ili filmski snimci. Onaj ko je želio da vidi ova djela morao je da ode do njih. Djela su dimenzija koje se mjere čak i u kilometrima.

Zadivljujuće boje Džejmsa Turela na njegovoj izložbi u Las Vegasu

Michael Heizer je svoje djelo “Double Negative” radio pomoću dinamita i pomoću bagera. U zabačenim, nenastanjenim predjelima svijeta umjetnici su kopali jame, vukli po zemlji duge linije kredom ili slagali na gomilu komadiće kamenja. Umjetnici lend arta su tražili sponzore za svoje skupe projekte od strane privatnih fondacija. Važan je utjecaj prirode na umjetnička djela ove umjetnosti. Česte promjene vremenskih prilika i promjene iskorištenog materijala utječu na umjetnička djela te nastaju dinamičnost i procesi zbog čega je dokumentacija pomoću fotografija jako značajna za praćenje ovih dugotrajnih procesa.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here