Pjesnik, pisac, novinar, kritičar, mislilac i estetičar, Laza Kostić, rođen je 12. februara 1841. godine u Kovilju kod Novog Sada. Jedan je od najistaknutijih pjesnika u drugoj polovini 19. stoljeća. U svom rodnom kraju završio je osnovnu školu, a u Novom Sadu, Pančevu i Budimu završava gimnaziju. Na Peštanskom univezitetu završio je studije i doktorat prava.

Bio je romantičar ali i preteča je modernizma 20. stoljeća. U njegovim pjesmama ima raznih motiva, poput antičkih, biblijskih i sudbinskih motiva, ljubavi, refleksije, čulnosti, itd. U svemu je prkosio zbog toga što je bio svjestan siromašnog duha svijeta koji ga je okruživao i da je pjesnički genije.

Tokom svog života napisao je oko 150 lirksih i 20-ak epskih pjesama, balada i romana, a neka od njih su “Maksim Crnojević”, “Pera Segedinac”, “Uskokova ljubav ili Gordana” (drame), “Osnovno načelo, kritički uvod u filozofiju” (filozofski trakt), “O Jovanu Jovanoviću Zmaju” (monografija) i druga djela. Njegova najpoznatija pjesma je “Santa Maria dellla Salute” koju je nakon 14 godina pretočio u pjesmu. Pjesma je posvećena najmađoj kćerci, trgovca i veleposjednika Lazara Dunđerskog, Lenki Dunđerski, u koju je bio zaljubljen unatoč tome što je bila dosta mlađa od njega. Njihova nemoguća ljubav je 2016. godine pretočena u film.

Umro je 26. oktobra 1910. godine u Beču ali je sahranjen na Velikom Pravoslavnom groblju u Somboru.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here