Sarajevo Intergalactic Sessions predstavlja svoj drugi program serijala a ovaj put putujemo kroz sasvim novi žanr sa britanskim maestrom d’n’b i jazz bass scene LTJ Bukemom, kroz noć koju ćemo posvetiti i simbiozi DJ i MC. Za razliku od levitirajućeg putovanja sa DJ Krushom u aprilu, za majski session se dobro odmorite, pripremite ugodne patike za skakanje i budite spremni za energične rime i beatove sa našim artistima:

Sassja & DJ Soul / BiH /
Euphorics & MC EDGE Marko Obradovic Edge / SRB /
LTJ Bukem DJ & LowQui Mc / UK /
NKV Klemens / BiH /
MPJ SLO KONTRA crew / BiH /

Prva posjeta LTJ Bukema BiH bila je tokom Jazzfesta Sarajevo a svi oni koji su prisustvovali toj svirci znaju da nas čeka najbolja selekcija d’n’b.

Ulaznice po cijeni od 30 KM možete kupiti na Kupikartu.ba, biletarnicama BKC-a i plato Skenderija.
Na dan eventa – 35 KM.

Danny Williamson aka LTJ Bukem prve korake u muzici napravio je kao klasični pijanista, kada je otkrio jazz fuziju u tinejdžerskim godinama, a imao je vlastiti jazz funk bend. Krajem osamdesetih godina postao je DJ a već početkom devedesetih proslavio se na rave sceni. Serija kompilacija pod nazivom Logical Progression označila je sasvim novu, jazz i ambijentalnu stranu d’n’b-a. Stil je postao široko poznat kao “intelligent drum and bass” iako se sam Bukem ne slaže sa implikacijom da drugi stilovi nisu “inteligentni”.

U program serijala Sarajevo Intergalactic Sesissions dospio je upravo kao inovator u ovom žanru. LTJ Bukem je poznat po energičnom, brzom ritmu u kojem se vješto poigrava sa melodičnim seansama jazza i ovaj put ga slušamo sa fantastičnim MC Lowquijem. Njegov stil zapravo odaje počast detroitskom zvuku ranog techna, ali Bukem također kombinuje melodičnu prozračnost jazz fuzije iz 1970-ih poput Lonnie Liston Smitha i Roy Ayersa.

Od ranih devedesetih godina Bukem kroz svoju muziku postavlja alternativnu budućnost za d’n’b korištenjem efekata suptilnijih dimenzija iz londonskih 1980-ih i acid jazz scene, a Logical Progession otkriva nove uticaje, kao i upotrebu gudača i zvukova iz prirode. Njegova producentska istaživanja i korištenje klavijatura, živih vokala i down tempo prelaza lansirao je Bukemov stil u posebnu kategoriju ” intelligent drum and bass” koja je imala veliki uticaj na popularizaciju hardcore muzike u Velikoj Britaniji tokom sredine devedesetih godina.

*Dizajn plakata Marko Obradovic Edge

Kada? 12. maja od 21:30h
Gdje? Centar Skenderija / Dom Mladih, Sarajevo

FB event

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here