Danas, 20.11.2017, je Međunarodni dan djeteta i na ovaj dan djeca preuzimaju naše poslove. Danas su u Udruženju “Naša djeca” Zenica, Hena Kepeš i Adna Agičević preuzele radioaktivni studio i vodile te program radija Active. U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj da podsjeti javnost o potrebi zaštite djece od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. novembra s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. Generalna skupština UN-a je 20. novembra 1959. godine usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”, a 1989. godine “Konvenciju o pravima djeteta. Od 20. novembra 1989. godine u cijelome svijetu se obilježava Međunarodni dan djeteta. Povodom ovoga dana, Adna i Hena vodile su program i emisije “Active jutro” i “Samo opušteno”. U emisiji “Active jutro” ugostile su 8 učenika O.Š. “Skender Kulenović” i njihovu nastavnicu Medihu Hajdarević-Baručiju. Učenici su zajedno sa nastavnicom pričali o dječijim pravima i na koji način će oni obilježiti ovaj dan.

“Na početku smo imale tremu, ali smo se kasnije opustile i preuzele program radija Active. Vodile smo intervju sa učenicima i nastavnicom iz OŠ “Skender Kulenović”, a pričali smo o Međunarodnom danu djeteta. Na ovaj način smo, kao članice Dječijeg parlamenta, obilježile ovaj dan. Ovo je za nas bilo veoma lijepo iskustvo i nadamo se ćemo opet imati priliku voditi program radija Active”, izjavile su Hena i Adna.

Obilježavanje ovoga dana se nastavlja u ZEDA-i, gdje će se pored obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, po prvi put u našem gradu obilježiti i Evropska sedmica robotike.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here