“Dođu trenutci kada sami sebi izgledamo kao proklete lude kojima se život ruga. Nekad ruga, a nekad pita: Čemu se vi to nadate?” – “Lelejska gora”, Mihailo Lalić

Čuveni crnogorski književnik, Mihailo Lalić, rođen je 7. oktobra 1914. godine u Trpeči kod Andrijevice. U svom rodnom selu je završio četverorazrednu osnovnu školu, a u Beranama završava gimnaziju. U beogradu završio je Pravni fakultet i tu ostaje sve do Aprilskog rata.

U novinama “Student”, “Politika”, “Pravda” i “Zeta” je objavljivao svoje prve kraće radove i pjesme. Zbirka pjesama “Staze Slobode” je njegova prva knjiga koju je objavio 1948. godine u Cetinju. Napisao je veliki broj knjiga pripovijedaka i romana. Neka od njih su “Izvidnica”, “Prvi snijeg”, “Na mjesečini”, “Poslednje brdo” (pripovijetke), zatim “Svadba”, “Zlo proljeće”, “Raskid”, “Hajka” (romani) i druga djela.

Njegovo najpoznatije djelo je “Lelejska gora” i  1963. godine je bio prvi dobitnik Njegoševe nagrade za ovu knjigu. Njegovi romani prikazuju vrijeme kada u partizanskom ratovanju dolazi do krize, te bude se stari sukobi, podjele i izvjesnost borbe kada se nije moglo naslutiti. Prema njegovim romanima snimljena su i tri filma: “Svadba” u režiji Radomira Šaranovića, “Hajka” u režiji Živojina Pavlovića i “Lelejska gora” u režiji Zdravka Velimirovića.

Umro je 30. decembra 1992. godine u Beogradu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here