„Boriti se perom, spada među najveća junaštva.“ – Miroslav Krleža

Cijenjeni esejista, dramatičar, pripovijedač, kritičar i pjesnik, Miroslav Krleža, rođen je 7. jula 1893. godine u Zagrebu.

Napisao je veliki broj djela poput romana, putopisa, novela, pripovijetki, memoara i poezije, ali je najviše ostao poznat kao enciklopedista i osoba koja je ustrojila Leksikografski zavod. Oko njegovog života i djela su se lomila koplja, počevši od njegove ideološke pripadnosti pa sve do uklopljenosti u društveni sistem.

Poezije je započeo pisanjem simfonija „Pan“ i „Tri simfonije“ gdje je nastojao da prikaže život pojedinca koji se pokušava snaći u različitom svemiru. Poslije toga su nastala zrelija djela u zbirkama „1918“ gdje se može osjetiti utjecaj proturatne lirike i poetike.

Drama „Gospoda Glembajevi“ jeste njegova najpoznatija drama u kojoj opsiuje raspad i pad Glembajevih, kao i drugih osoba koji dolaze iz visokog staleža. Djelo „Davni dani“ zapravo predstavlja jednu vrstu intimne knjige gdje se nalaze Krležova zapažanja o svakodnevnom životu, a isto tako i razmišljanja o umjetničkim, etičkim i filozofskim problemima.

Napisao je brojna djela među kojima su i “Povratak Filipa Latinovicza”, “Hrvatski bog Mars”, “Kraljevo”, “Vučjak”, “U logoru”, “Balade Petrice Kerempuha”.

Svoje posljednje godine života je proveo u lošem zdravstvenom stanju. Umro je 29. decembra 1981. godine u svojoj vili Gvozd u Zagrebu i pokopan je 4. januara 1982. godine. Njegova vila Gvozd je danas memorijalni centar Miroslav Krleža.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here