Muzej grada Zenice obilježio je Evropsku godinu kulturnog naslijeđa nizom programa u duhu promicanja domicilnog naslijeđa u duhu novog doba.

Među najznačajnije projekte koje Zeničani realiziraju svakako spada IPA REG projekat Fortress Reinvented čija je svrha poboljšanje turističke ponude u srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk kvalitetnijom prezentacijom baštine, u ovom slučaju uz pomoć audio-video tehnologije 21. stoljeća. Takođe, naročita pažnja posvećena je predstavljanju sadržaja muzeja osobama sa poteškoćama u razvoju kroz projekat „Moj muzejski kutak“, posvećen proučavanju srednjovjekovnog bosanskog pisma bosančice, čak i uz pomoć kompjuterske igre.

Osoblje muzeja postavilo je i izložbu „Tvrđave u dolini Bosne“, te izložbu „Kameni spavać“ o bosanskim stećcima, izložbu o zeničkim vodama i vodovodima,  redizajniralo stalnu etnološku postavku i predstavilo je u blistavom ruhu.

Što se tiče sprege s evropskom kulturom općenito, zahvaljujući ambasadi R Austrije Zeničani su uživali u izložbi „Domovina velikih kćeri“, Jazz koncertu „Herbert Grubmair Band“, te filmu “Leti, leti bubamaro”, te, zahvaljujući Goethe institute i u Reviji njemačkog filma.

Muzej grada Zenice učestvuje i u dva regionalna programa posvećena zaštiti kulturnog naslijeđa, “Tri kraljice” premijerno u Bijelom Polju, te u regionalnoj izložbi u antičkom duhu, premiejrno predstavljenoj u Bitoli.

Malobrojni kolektiv muzeja brine o pet objekata, tri nacionalna spoemenika i realizira brojne međunarodne programe uz minimalnu finansijsku podršku. Vjerovatno stoga što se bavi zaštitom bosanskog identiteta a ne jeftinom dnevnom politikom, što im služi na čast.

Prethodni članakZenički BNP otvorio međunarodni festival Grad Teatar Budva
Naredni članakMerima Handanović i igra riječima
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here