PH International,  američka nevladina organizacija osnovana 1985. godine koja teži ka svijetu u kojem pojedinci i zajednice sarađuju i preko granica u rješavanju izazova i pronalaženju rješenja utemeljenih na razumijevanju kultura, inspirisani osjećajem zajedničke odgovornosti, ojačane pojedincima, osnaženim kroz praktična iskustva i znanja, koji održavaju otvorenu komunikaciju, razmjenu i prijateljstvo, dobio je grant sredstva od Vlade SAD-a (Odjel za međunarodne narkotike i sprovođenje zakona (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs -INL )  za podršku Programu socijalizacije s pravom i prevenciji maloljetničke delikvencije u Bosni i Hercegovini (BiH). Ovaj grant će omogućiti realizaciju dvogodišnjeg pilot programa, u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Pilot program je osmišljen, kako bi  pomogao akterima u Federaciji BIH u jačanju vladavine prava i smanjenju maloljetničke delinkvencije u BiH.

U okviru navedenog projekta PH International organizuje peti po redu, dvodnevni ljetni kamp za učenike i učenice srednjih škola iz Zeničko-dobojskog kantona, kao i za nastavno i policijsko osoblje.

Ljetni kamp „Digitalni , odgovorni, sigurni u školi i zajednici“ će se održati u Zenici 14. i  15. septembra  2018. godine  sa početkom u 10:00h  u prostorijama  Impulse Creative Center.

Putem aktivnosti koje će se provoditi ciljevi dvodnevnog ljetnog kampa su:

  1. Obučiti učenice/učenike kako da koriste društvene medije za liderstvo u društevnom aktivizmu, te njihovu upotrebu u kontekstu vladavine prava u digitalnom dobu.
  2. Upoznati nastavno osoblje sa vještinama kako da kod učenika razvijaju vještine liderstva za pozitivene promjene u lokalnoj zajednici.
  3. Putem različitih tema i modula učesnici ljetnog kampa će biti upoznati  i educirani o internetu, internet alatima za društvene mreže,  prednostima i opasnostima koje mreže donose u savremenom svijetu, u kontekstu sedam modula Programa socijalizacije s pravom.
  4. Kroz teorijske uvode i praktičan rad učesnici i učesnice biće u stanju upotrijebiti mreže za bolju komunikaciju i obrazovanje te će biti u stanju da se zaštite od potencijalnih opasnosti.
  5. Kroz primjere iz prakse naučiti učenike o zaštiti ličnih podataka na društvenim mrežama, kao i koncept i pojmove u kontekstu cyberbullinga (nasilja na internetu): razumijeti kakvi tipovi ponašanja online podrazumijevaju cyberbulling i kako reagirati na njega.

Projekat se implementiran u periodu od  januara 2017. do novembra 2018. godine u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko- neretvanskom kantonu uz punu saradnju relevantinh vladinih zvaničnika, škola i policije.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here