Radio Active UŽIVO!    |    Naša djeca Zenica

Neke od radionica na Gotiva festivalu: Kana/ Henna art|| Indijski klasični ples|| Dreadlocks|| PoemPortrait|| Yoga i meditacija|| Shamanic Journeying…

0

Gotiva festival održaće se od 03. – 06.08.2017. godine na Smetovima (Zenica).  Radio Active Zenica, prvi community radio u BiH i ove godine je generalni medijski partner Gotiva festivala i tim povodom nastavljamo sa predstavljanjem ostalih momenata koje ćemo proživjeti na Gotivi.

Osim radionica na kojima možete nešto novo naučiti, moći ćete uživati i u performansima kao što su indijski klasični ples (Bharatanatyam), holi colors, fire dance, shamanic drumming, poi-poi. Za sve one koji žele da kreiraju biće postavljena i slobodna platforma, odnosno art-kutak gdje će svi imati priliku slikati, crtati i praviti land skulpture od prirodnih materijala.

Pročitajte šta vas to sve očekuje na:

DUB STAGE

PSY STAGE

U nastavku saznajte koje su to sve radionice uključene u sklopu najbolje gotive ovog ljeta. 

Kana/Henna art


Umjetnost crtanja određenih dijelova tijela kanom potiče iz kulture naroda Indije, koji su sebe iscrtavali kanom da bi označili poseban događaj. Pored toga, kanom su se oslikavali i zbog zdravstvenih razloga jer kana u svom sastavu ima veliki broj vitamina i minerala koji obnavljaju koću. Kana tetovaže takođe imaju i estetsku funkciju – uljepšavaju tijelo te pospješuju regeneraciju kože. Na radionici Henna moći ćete se oprobati u ručnom oslikavanju tijela, vlastitog ili tuđeg koristeći ovu specijalnu tehniku
Planiran termin: Četvrtak, 03.08.2017.
Materijal: tvojetijelo!
Radionicu vodi: Saudin Gak

 

Tie dye

Tehnika farbanja tkanine odnosno ručno farbanje tkanine, odjeće ili obuće prepoznatljivo po miješanju više vrsta boja koje se prelijevaju jedna u drugu. Tkanina se na poseban način savija i farba sa posebnim bojama. Ovu tehniku može koristiti svako ko želi da dio svog ormara bude ispunjen šarenilom i spektrom različitih boja. Motivi “tie-dye” su prepoznatljivi i unikatni, sama izrada sa adekvatnim bojama i tkaninom traje svega 10 minuta, a rezultat je nestvaran i nevjerovatan.

Planiran termin: Četvrtak, 03.08.2017.
Materijal: ponesistare svijelte/bijele majice, čaršafe, tkanine, stolnjake i sl.
Radionicu vodi: Saudin Gak

Holi Gotiva

Svima je poznato da je Indija zemlja različitih tradicija, običaja i vjerovanja. Indijci veliki značaj daju bojama jer one predstavljaju radost. Zato se u Indiji svake godine obilježava praznik boja Holi, kao podsjetnik da se sreća i inspiracija nalaze u bojama. Ove godine, Holi Gotiva predstavlja radionicu vlastite izrade holi boja te kasniji zajednički performans „bacanja boja u zrak“ na plesnom podiju u kombinaciji sa klasičnim indijskim plesom.

Planiran termin: Petak, 04.08.2017.
Materijal: stare teglice
Radionicu vodi: Saudin Gak

Indijski klasični ples/Bharatanatyam

Donosimo Indiju na Gotivu kroz formu indijskog klasičnog plesa koja se rodila u južnoj indijskoj pokrajini Tamikl Nadu. To je spoj glume, plesa, yoge i muzike. Plesač koji izvodi određenu scenu igra jednog ili više likova. Kostim, nakit i šminka imaju veliki značaj u izvođenju ove interesantne forme indijskog klasičnog plesa. U radionici ćete tokom dana održavanja moći saznati sve štvo vas bude zanimalo o ovoj plesnoj formi, a naveče se i sami možete oprobati u plesu kao i prepustiti se divnom performansu uz holi koji će nam prirediti naš edukator i zaljubljenik u indijsku kulturu.
Planiran termin: Petak, 04.08.2017.
Materijal: marame
Radionicu i performans izvodi: Saudin Gak

 

Dreadlocks

Dreadlocski su popularni među mnogim plemenima (pretežno afričkim), u indijskoj kulturi te na brojnim karipskim i drugim ostrvima. Povezanost sa korijenjem (roots) koje generalno prirodno povezuje zemlju šireći vitalne impulse, daje im dublji smisao s kojim se takođe identifikuje osoba koja ih „uzgaja“. Dreadlocski,dakle,nisu samo tip frizure, to je zapravo način života i kultura življenja u konekciji s prirodom. Sam (prirodni) proces nastajanja dreadlocksa ustvari traje i nekoliko godina (ne dana),  za koje je potrebno strpljenje i ljubav. Postoji nekoliko metoda koje se koriste da bi se stvorili dreadlocksi. Na ovoj radionici ćete se upoznati sa tehnikama pravljenja dredova, općenito o kulturi dreadlocksa, načinima održavanja a takođe možete ponijeti i suvenir sa Gotive u obliku dread-a 😉

Planiran termin: Subota, 05.08.2017.
Materijal: potrebno je malo kose i strpljenja
Radionicu vodi: Ena Zoretić

 

Dreamcatchers

Hvatač snova/snovolovac je predmet ručne izrade koji se povezuje za plemena Indijanaca. Snovi su za Indijance imali mnogo značenja, a jedna od najstarijih tradicija vezana je uz vjerovanje kako je zrak oko nas prepun dobrih i loših snova te naša sudbina i životne odluke ovise o tome koji se snovi uvuku u podsvijest tijekom noći. Dio je tradicije i vješanje hvatača snova, ručno pletenoga kruga, isprepletenog mrežom koja sliči paukovoj, uz uzglavlje kolijevke u kojoj spava dijete ili iznad kreveta odrasle osobe.Vjerovalo se kako takav hvatač propušta dobre, a zaustavlja loše snove.
Planiran termin: Petak, 04.08.2017.
Materijal: prirodni materijali (grančice, lišće, vuna, končići, perlice, perje)
Radionicu vodi: Ivana Novak

Link: OVDJE

PoemPortrait

PoemPortrait je crtanje portreta riječima. Umjesto boja, oblika; olovka iscrtava slovima osobu koja sjedi nasuprot. Projekat je smišljen sa ciljem boljeg posmatranja ljudi koji nas okružuju, kao vježba pisanja i prepoznavanja nekih zajedničkih ljudskih karakteristika, ali i nastoji objasniti koliko smo svi različiti, kako u svakome od nas postoji toliko ljepote. Krajnji ishod je portret pjesma koja, kao i u konceptu crtanja, pripadne izvoru inspiracije.

Pristanite biti inspirativni (onim što jeste) i dođite po svoju pjesmu.

Planiran termin: Subota, 05.08.2017.
Materijal: ste vi!
Radionicu vodi: Nera Mešinović

Yoga i meditacija


Da bismo svi u potpunosti udahnuli prirodu kroz pokret i meditaciju, ove gotive ćemo se upoznati sa jogom – drevnom naukom zdravog življenja osmišljenom da bude uklopljena u svakodnevni život. Yoga predstavlja skup najviših znanja na svijetu, skupljenih na jednom mjestu. Riječ joga znači jedinstvo i potiče od sanskritske reci yuj, što znači ujediniti. To praktično znači da je joga način balansiranja tijela, uma i emocija. Na radionici meditacije i joge upoznat ćete se sa Hatha jogom – tehnikom tjelesne kontrole kroz položaje tijela (asane) i tehnike disanja (pranajamu). Odmorite i probudite čula uz relaksaciju i meditaciju.

Planiran termin: Petak i subota, 04.-05.08.2017.
Materijal: ponesite svojepodloge za jogu (yoga mat, peškir, spužva, platno itd.)
Radionicu vodi: Mersiha Šestić

SHAMANIC JOURNEYING

Koncept kreiranja iskustva u kojem kroz zvuke samanskih bubnjeva i POW WOW bubnjanja ponovo ostvarujemo kontakt sa svojim jastvom. Kroz ovo stanje ucimo šamanska putovanja i izvodimo ih na isti nacin kako su to drevni ŠAMANI radili hiljadama godina unazad.

Planiran termin: Subota, 05.08.2017.
Materijal: um i duša
Radionicu vodi: Ševko Bajić – autorizovani učitelj šamanizma u sistemu Put alhemičara

NAPOMENA: Broj učesnika za neke od radionica je ograničen. Prijaviti se i saznati više o radionicama možete na info pultu festivala.

△▽△FESTIVALSKE ULAZNICE△▽△
Cijena festivalske ulaznice uključuje ulaz u festivalsku zonu za sva četiri dana trajanja (03 – 06 Aug) i boravak u kamp zoni.

▷|ambasadorske pretprodajne od 01.07. do 03.08. – 20 KM|

▷▶▷ULAZ – 25 KM
Karte možete rezervisati i putem zvaničnog facebook page-a Gotiva fest, ili na e-mail gotivafest@gmail.com.
Ulaznice će takođe biti distribuirane u pojedinim lokalima i objektima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

▶▷▶ KAMP
Besplatan je za sve posjetioce. Na ulazu u festivalsku zonu kamperi plaćaju depozit za smeće u iznosu od 2 KM (dobijaju vreće za smeće i pepeljarice za opuške), koji sa povratom svog otpada dobijaju nazad.

Više informacija i kontakt za ambasadore Gotive možete pronaći na fb eventu OVDJE.

Share.

About Author

Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

Leave A Reply