Mlada pjesnikinja Merima Handanović nakon dvije godine od objavljivanja svoje prve zbirke pjesma „Kihoteske“, javnosti se predstavlja sa svojom novom zbirkom „Sančopanteske“, čiju promociju očekujemo u Općoj biblioteci Zenica početkom mjeseca marta.

Druga zbirka poezije Merime Handanović je objavljena u izdanju Opće biblioteke Zenica, kao i prva zbirka „Kihoteske“, a promocija će biti upriličena u ponedjeljak, 5. marta sa početkom u 18.30 sati u prostorijama Čitaonice Opće biblioteke Zenica. O knjizi će govoriti: magistrica Emina Selimović, profesorica Safija Vehabović, glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Sabina Kulenović i direktor Opće biblioteke Zenica Midhat Kasap. Medijski prijatelj promocije “Sančopanteski” je radio Active, te emisija Pozitiva u kojoj donosimo više informacija o samom događaju.

Emina Selimović, urednica zbirke poezije „Sančopanteske“ je izjavila: „Merima Handanović u svojoj zbirci „Sančopanteske“, u svijetu rasapa svih formi, traga za cjelinom, makar u tragovima. Zato je u ovoj zbirci sve u stalnom pomijeranju iz ležišta automatizirane percepcije. Čak se i glas kojim govori lirski subjekt ostvaruje  i kao glas Drugog, čime pjesnikinja u vlastiti poetski diskurs uvodi njegovo ukupno, i historijsko, i socijalno, i egzistencijalno, i intimno iskustvo, bez njihovog redukcionističkog razdvajanja.“

Merima Handanović je magistrirala na Filozofskog fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za b, h, s jezik i književnosti naroda BiH. Zaposlenica je Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, na poziciji PR menadžer/lektor. Njena poezija je objavljivana u međunarodnim zbornicima poezije u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoji Crnoj Gori, a uvršena je i u dvije Antologije poezije Književnog kluba Sombor. Učesnica je mnogih manifestacija od kojih su značajnice: Zeničko proljeće, Šopovi dani na Plivi, Obilježavanje 101 godišnjice od smrti Muse Ćazima Ćatića. Svojom drugom zbirkom poezije stvara poetski svijet „Sančopanteski“, koje kucaju u vremenu i time ostavlja značajan doprinos bosanskohercegovačkoj književnosti.

Ranije smo pisali o Merimi, a što možete pročitati OVDJE.

 

Prethodni članakZikret Saletović- BARLIKORN: Književnost na društvenim mrežama
Naredni članakIzvoz-uvoz u BiH
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here