U okviru turneje Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u Republici Makedoniji,pored makedonske premijere predstave „Bure baruta“, odigrane su i izvedbe lutkarske predstave „Prodani smijeh“ u Teatru za djecu i mlade Skoplje, kao i na maloj sceni Narodnog teatra Bitolj. Predstava „Prodani smijeh“ reditelja Darka Kovačovskog nastala je u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i od svoje premijerne izvedbe imala je nekoliko značajnih festivalskih učešća i gostovanja u Bosni i Hercegovini i u inostranstvu.

Bosansko narodno pozorište Zenica trenutno se nalazi na još jednom značajnom međunarodnom festivalu. Naime, u Crnoj Gori traje festival „Limsko srce“ Berane 2018, u okviru kojeg su izvedene predstave za djecu i mlade: „Kamenje“ i „Put do čarolije“, u režiji Miroljuba Mijatovića.

Predstava „Prodani smijeh“ u režiji Darka Kovačovskog je na tek završenim 23. susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH u Bugojnu osvojila dvije vrijedne nagrade, i to nagradu za najbolju kreaciju lutaka, koju potpisuju Nađa Vasileva i Darko Kovačovski, te nagradu za najbolju muziku, koju je komponovao Igor Kasapović. Ova predstava Dječije, omladinske i lutkarske scene Zeničkog pozorišta je u četiri mjeseca osvojila tri značajne nagrade i priznanja. Mladi glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zlatan Školjić u maju ove godine je, upravo zahvaljujući kreaciji u ovoj predstavi, osvojio i nagradu Stručnog žirija za lutkarsku animaciju na 19. međunаrodnom festivаlu profesionаlnih lutkаrskih pozorištа zа djecu „Lut fest”. Bila je to prva nagrada za animaciju za lutkarske predstave BNP Zenica nakon 1990. godine, kada je Tarik Filipović osvojio nagradu za animacije u predstavi „Reklamna princeza” u kojoj je igrao kao mladi polaznik Dramskog studija Narodnog pozorišta Zenica.

Predstava „Prodani smijeh“ nastala je prema motivima istoimenog romana Jamesa Krüssa.Scenografiju i kostimografiju ove predstave potpisuje Nađa Vasileva, a u predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla BNP-a Zenica: Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Ermina Kurevija, Siniša Vidović i Zlatan Školjić.

Bosansko narodno pozorište Zenica

Prethodni članakKarakter.ba: Predizborna emisija laži i prevara!
Naredni članakBruhuuhu – objavio svoj prvi singl “Trust”
Kristalno jasno nejasna. Na putu između prava, medija i muzike. Na jednoj strani usavršava se kroz pripravnički u svojoj struci, a na drugoj je već pet godina na radiju Active, te vodi emisiju POZITIVA i glavna je urednica portala koji trenutno čitate www.activezenica.com Između ostalog, pisala za KAR!KE, pohađala razne škole novinarstva. Kao student Pravnog fakulteta UNZE učestvovala kao takmičarka na raznim takmičenjima, od kojih kao krunu takmičenja izdvaja Svjetsko takmičenje iz "Međunarodnog krivičnog prava" u Den Haagu (Holandija) na kojem je učestvovala kao govornica. Diplomirala na istoimenom fakultetu, gdje je nastavila master studije na katedri za "Državno i međunarodno javno pravo". Vjeruje u moć muzike, dugi niz godina svirala je violončelo, a za ples smatra da vodi u drugo stanje uma. Voli ljude koji se bore i ostvaruju svoje ciljeve i ne sjede čekajući Godoa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here