Oscar je popularno ime za američku filmsku nagradu Academy Award koju svake godine dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti  kako bi se odala počast izvrsnosti profesionalaca u filmskoj industriji, uključujući redatelje, producente i scenariste.

Službeno ime statue Oscara je Academy Award of Merit (Oscar za zasluge). Izrađena je od pozlaćenog britanija na crnoj metalnoj podlozi, visoka je 34 cm, teži 3,85 kg, a prikazuje viteza u art deco stilu koji drži križarski mač i stoji na vrpci filma s pet žbica. Svaka od pet žbica predstavlja originalne grane Akademije: glumce, scenariste, redatelje, producente i tehničare.

Danas, prema Pravilima 2 i 3 službenih Akademijinih pravila, kako bi se kvalificirao, film se mora početi prikazivati u prethodnoj kalendarskoj godini, od ponoći 1. januara do 31. decembra po vremenu Okruga Los Angeles, Kalifornija. Pravilo 2 kaže da film mora biti “dugometražni”, minimalno 40 minuta, osim za nagrade za kratke filmove i mora postojati na filmskoj vrpci od 35 mm ili 70 mm, 24 slike/sek. ili 48 slika/sek. u rezoluciji ne manjoj od 1280×720.

Glavne nagrade prezentirane su u televizijskom prijenosu, obično u februarui ili martu nakon relevantne kalendarske godine, a šest sedmica nakon objave nominiranih. To je do u tančine razrađena svečanost u kojoj pozvani gosti prolaze crvenim tepihom u kreacijama najpoznatijih modnih dizajnera. Smoking je najuobičajenija odjeća kod muškaraca, iako moda može diktirati da ne nose leptir-mašne, dok se muzičarii obično ne pokoravaju ovom običaju. (Izvođači koji su nominirani za najbolju originalnu muziku obično izvode te pjesme uživo na svečanosti dodjele, a činjenica da nastupaju obično se koristi kako bi se promovirao televizijski prijenos).

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here