Pčelarstvo je specifična grana stočarstva kojoj stočar nije nužno vezan za vlastito zemljište. Osobu koja se bavi pčelarstvom nazivamo pčelarom.

U pčelarstvu razlikujemo seleće pčelarstvo (u kojem pčelar seli košnice u blizinu paše ovisno o godišnjem dobu) i stacionirano pčelarstvo kod kojeg pčelar smješta košnice uglavnom na jedno mjesto i, kao noviju granu, ekopčelarstvo.

Pčelari su specifična vrsta stočnih proizvođača jer ne ovise o svom zemljištu, često ga ni nemaju ili imaju vrlo malo.

Med je slatka, aromatična, gusta tečnost koju proizvode medonosne pčele iz cvijetnog nektara, medne rose sa lišća četinara i listopadnog drveća, slatkih materija koje izlučuju sitni insekti ili od slatkog soka plodova nekih biljaka.

Nektar je slatka tečnost koju izlučuju posebne žlijezde smještene u cvijetu, a ponekad i van cvijeta biljke. Žlijezde koje luče nektar nazivaju se nektarije. Nektar je rastvor šećera u vodi zajedno sa manjim količinama mineralnih materija, enzima, vitamina, prirodnih boja i mirišljavih supstanci koje će kasnije obezbijediti medu karakterističan miris, ukus i boju.

Količina izlučenog nektara varira u zavisnosti od vrste biljke, njene bujnosti i uslova sredine kao što su padavine, temperatura, količina svijetlosti, nadmorska visina, tip zemljišta i prisustvo minerala.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here