Građani Bosne i Hercegovine su se već sa početkom ove godine susreli sa talasom poskupljenja goriva i biotečnosti , koji je sa sobom donio cijeli niz poskupljenja ostalih životnih potrepština.

Usvajanjem seta zakona o akcizama povećale su se cijene goriva i biotečnosti, međutim ova poskupljenja dovela su do povećanja cijena hrane i pića, odjeće i obuće, zdravstva, javnog prijevoza i obrazovanja.

Kako piše portal N1, od početka marta građane očekuje novo poskupljenje cigareta. Kompanije TDR d.o.o Sarajevo i Fabrike duhana Sarajevo dostavile su Upravi za indirektno oporezivanje nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti u primjeni od 1. marta.

U  skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu, koju Odluku je donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje je definisano da se u 2018. godini, na cigarete plaća sljedeća akciza:

  1. proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta
  2. specifična akciza u iznosu od 75,00 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada.

Od sutra će Zeničani kao i većina građana Bosne Hercegovine, za kafu  u ugostiteljskim objektima izdvajati 1,50 KM, umjesto dosadašnjih  1,00 KM. Također, čaj više nećete moći popiti za 1,00 KM, već ćete od sada ostavljati 1,50 KM.

Foto: Bh-index

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here