U hotelu “Zenica”, 24. i 25.10.2017. godine, održan je sastanak Mreže nevladinih organizacija za djecu BiH “Snažniji glas za djecu”. Sastanku su prisustvovale organizacije “Zdravo da ste” iz Banja Luke, “Budućnost” iz Modriče, “Naša djeca” iz Sarajevo, “Naša djeca” iz Zenice, “Zemlja djece u Bosni i Hercegovini” iz Tuzle, “Sunce” iz Mostara, “Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih lica” iz Banja Luke, “SPES” iz Mostara, te nova organizacija koja se priključila “Novi put” iz Mostara. Sastanku mreže bilii su prisutni i partneri iz organizacije “Save the Children”, koja podržava rad mreže.

Mreža “Snažniji glas za djecu” djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine, a trenutno je čini 19 udruženja okupljenih s ciljem da sistemski, efektivno i iskustvom utječu na procese koji se tiču dječjih prava u BiH.

Ujedinjuje ih jedno zajedničko ubjeđenje da se za prava sve djece širom podijeljene Bosne i Hercegovine mogu boriti jedino koordiniranim, sistematskim, zajedničkim radom profesionalaca koji imaju iskustvo s terena, a sve u skladu sa najboljim interesom djeteta.

Ova dva dana, mreža je iskoristila da razgovara o nekoliko bitnih stvari. Prije svega, razgovarali su o aktivnostima i funkcionisanju same mreže, te o “jačem i glasnijem” zagovaranju za prava djece u javnosti i prema nadležnim institucijama. Nažalost mreža ne raspolaže ni sa kakvim sredstvima da bi mogla da se ozbiljnije i profesionalnije posveti tom zagovaranju, pa koristi sve resurse organizacija koje su članice, te volonterski rad.

Mi imamo tu sreću da smo se i kroz članice koje su u samoj mreži, a i aktivnosti koje je mreža provodila kroz projekte, postali dosta vidljiviji i prepoznati od strane onih koji su nam relevantni za pitanja djece i njihovih prava. Ova mreža ima predstavnike u Vijeću za djecu BiH, brojne kontakte i saradnju sa međunarodnim organizacijama koje se bave pravima djeteta i aktivni su u zagovaranju za promjene. Pored toga, imamo dosta rezultata na lokalnom nivou koje organizacije članice podstiču, a time i promovišu mrežu. – izjavila je Aleksandra Štrbac, psihologinja iz organizacije “Zdravo da ste” iz Banja Luke za radio Active.

Drugi dio sastanka bio je tematski, a organizacije su razgovarale o aktivnostima koje su imale, kao i o određivanju prioriteta djelovanja u narednom periodu. Jedan dio sastanka iskorišten je za predstavljanje aktivnosti na projektu Ulaganje u djecu koje 4 članice mreže realizuju u partnerstvu sa organizacijom Save the children. Naglašen je značaj ulaganja u djecu, kao i praksa kreiranja lokalnih akcionih planova za djecu. Ovakvi planovi bi predstavljali strateške dokumente za djecu u svakoj zajednici, definisali prioritete, te bi se mogli i trebali koristiti za budžetiranje stvarnih potreba djece. Napominjemo da su lokalni akcioni planovi za djecu usvojeni na sjednicama gradskih vijeća  u Zenici i Banja Luci prošle godine, a proces izrade kao i samo zagovaranje za usvajanje vodile su organizacije Naša djeca Zenica i Zdravo da ste iz Banja Luke. Isti planovi treba da budu usvojeni u Sarajevu i Modriči do kraja godine. Organizacije su uvidjele da je to dobar način da se povećaju izdvajanja za djecu i da se podigne pitanje da se djeci da veći prioritet u smislu planiranja na lokalnom nivou.

Jako je važno da mi budemo glas koji će insistirati na tome jer djeca se najlakše izgube u svim tim strateškim dokumentima, kao i u planiranju u budžetima. Ovako smo dali dobru praksu ne samo u BiH, nego i u regionu, da se lokalni akcioni planovi prave na osnovu mišljenja i potreba djece, a koja su sama djeca prikupila. Osim toga, radnila je i grupa profesionalaca, koji su radili na analizi situacije i tako kreirali akcione planove na osnovu lokalnih potreba. Mi bismo voljeli da kao mreža širimo tu priču, pa smo na ovom sastanku odvojili vrijeme da razgovaramo o tome kako bismo to najbolje uradili, ko su nam sagovornici, kako možemo da privućemo druge opštine iz Bosne i Hercegovine da i oni urade slično i da povećaju kvalitet života djece koja u njima žive, što je izazov, jer akcioni lokalni planovi nisu u zakon pa ćemo zagovarati i promjene u zakonu.  Mreža ima potrebu da se sastaje češće kako bi je iskoristili svi zajedno kao resurs, međutim, prepreka su finansijska sredstva, ali ipak, svakim sastankom se razvija mreža, a naše organizacije rastu, te mi pravimo korak naprijed. – dodaje Aleksandra Štrbac.

Čast je biti nova članica ove mreže, koja zaista ozbiljno i predano radi na  zagovaranja za ostvarivnje dječijih prava. Osim toga, dobro je što smo iz različitih mjesta, a govorimo o problemima sa kojima se mi lokalno susrećemo, te razmjenjujemo dobre prakse što je izuzetno bitno za nevladin sektor. – izjavila je Edisa Demić ispred udruženja “Novi put” koje se tek priključilo mreži.

Uvijek se veselimo novim članicama i organizacijama koje nam se priključe, jer nas to čini snažnijima i efikasnijima u zagovaranju za ostvarivanje prava djeteta“, za kraj napominje Aleksandra Štrbac.

 

Dozvoljeno preuzimanje teksta uz obavezno navođenje izvora:
Tekst: Ajna Nikontović (www.activezenica.com)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here