„Slikarastvo je samo drugi način da vodite dnevnik.“ – Pablo Picasso

Vrhunski španski slikar, Pablo Picasso, rođen je 25. oktobra 1881. godine u Malagi, Španija. Picasso je volio umjetnost, boje, boemski život. Daleko ispred svog vremena je odmicao u svom stvaralaštvu. Pa je čak i u svojoj starosti crtao sa energijom mladića. Njegov otac je bio učitelj i slikar, te je preko njega Pablo zavoljeo slikarstvo.

Još kao desetogodišnjak počeo je da pravi fenomenalne slike, pa tako njegov talenat nije mogao da prođe neprimjećeno. Otac ga je podržavao i pronalazio mu modele i motivisao ga za daljnje razvijanje njegovog talenta, iako ga je Picasso prevazišao jako brzo. Sa svojih 13 godina napravio je svoju prvu izložbu gdje su savremenici tog vremena govorili da nikada nije crtao kao dijete.

Njegovo umjetničko stavralaštvo može se podijeliti na dva perioda. U prvom periodu, Plavom razdoblju, koje je trajalo u periodu od 1901. do 1904. godine, je slikao prvesntveno siromahe. Ovdje najviše dominiraju različite nijanse plave koje ostavljaju melanholičan utisak.

Onda slijedi Ružičasto razdoblje, koje je bilo zastupljeno 1905. i 1906. godine, karakteristične su svjetlije bolje i veći lirski izraz. U ovom razdoblju tematika je najčešće potiče iz cirkuskog života.

Pod utjecam francuskog slikara Pola Sezana, počinje da se zanima za slikarsku zapreminu, te da slika trodimenzionalne slike. I tako nastaje prva slika koja je smatrana djelom kubizma, „Gospođice iz Avignona“. Najinteresantije kod ove slike jeste da se lica gospođica istovremeno vide i sprijeda i iz profila.

Za vrijeme boravka u Gosolu, Španija, tokom ljeta 1906. godine ulazi u novu fazou protukubizma. Karakterišu ga utjecaji grčke i afričke umjetnosti. Ali nakon godinu dana obolijeva psihički i od depresije. Ipak, zbog svog nadahnuća umjetnikom Paulom Cezanneom,  godine 1908. Picasso i Georges Braque počinju da slikaju krajolike u stili kojeg su kritičari nazvali kasnije mala kocka,što je kasnije dovelo do stručnijeg naziva kubizam.

Iz ovog perioda, njihovi neki radovi su toliko slični da ih se teško razlikovati. Njih dvojica su sarađivali sve do 1911. godine i stvorili su prvu fazu kubizma, koja je nazvana analitički kubizam. Nakon analitičkog kubizma, Picasso prelazi na drugu, novu fazu, ali koja je nazvana sintetičkim kubizmom.U prvoj fazi, Picasso je najviše crtao mrtvu prirodu i njegove prijatelje, dok je ova druga faza bila dekorativnija i boje su imale veću ulogu. Ali ipak, drugi oblici ostaju isfragmentirani i ravni.

Pablo Picasso umire u 91. godini života, tačnije 8. aprila 1973. godine, kad mu je srce otkazalo za vrijeme gripe. Sahranjen je u zamku Vovnarg pored kamenih stepenica koje vode na terasu. Na toj terasi je znao satima da uživa u „prizoru Sezanovih slika“. Tokom svig života napravio je preko 6.000 slika, skluptura i crteža, a danas njegove slike vrijede milione.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here