Radio Active UŽIVO!    |    Naša djeca Zenica

Zenica-Niš calling: ”Pozorište i njegova alternativa”

0

05. septembra počinje druga sezona emisije Zenica-Niš calling od 18: 30 sati.

U prvoj emisiji druge sezone tema će biti pozorište i njegove alternative, a u rubrikama ćete imati priliku čuti nešto više o zeničkom i niškom pozorištu, te dramskim festivalima koji se održavaju u ova dva grada.

U Zenici postoji jedno pozorište, BNP, koje pored svojih predstava, čiji je kvalitet na jako zavidnom nivou, Zeničanima pruža priliku da pogledaju i veliki broj gostujućih predstava. BNP organizuje Festival bh. drame koji se održava svake godine u petom mjesecu, a na ovo takmičarskom festivalu izvode se predstave iz cijelog regiona. Prije pola godine pozorišna scena u Zenici postala je bogatija za jednu glumačku trupu, riječ je o ”Studio teatru”.

Niš ima tri pozorišta, a to su Narodno, Pozorište lutaka i Akademsko pozorište. Jedan od svijetlih primjera je Akademsko pozorište skc Niš, koje okuplja mlade glumce i publiku oko alternativnih pozorišnih projekata. Kroz ovo pozorište prošao je veliki broj članova, te su se smjenjivale genracije mladih i iskusnih glumaca, amatera i profesionalaca. Ove godine je u sklopu Nišvila održan i Nišvil Jazz teatar na nekoliko različitih lokacija. Pored ovoga postoji i Urban fest koji je još jedan od primjera alternativnog pozorišta.

O pozorištima, festivalima i alternativnom pozorišnom djelovanju imaćete priliku čuti nešto više u emisiji Zenica – Niš calling.

Share.

About Author

Leave A Reply