Radio Active UŽIVO!    |    Naša djeca Zenica

Pozitivni primjer: Zeničanin Adi Bambur član je jedne od najboljih Streetball ekipa u Evropi

0

Basket postaje sve popularniji sport, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Streetball basket turniri, posebno tokom ljetnih mjeseci, privlače pozornost majstora košarkaškom sporta na malom prostoru, u igri na jedan koš. Česti turniri održavaju se u Mostaru, Širokom Brijegu, Grudama, Posušju, a igraju se i  Banjoj Luci, Novom Travniku, Zenici, te u susjednim državama Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji.

U posljednjih nekoliko godina Vitez je vrlo uspješan organizator streetball turnira 3X3 i nekako postaje mjesto gdje je basket postao jako popularan. Ovogodišnji turnir ponovno je bio odlično organizovan, a nastupilo je 20 ekipa. Došli su košarkaški hakleri iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Albanije, Turske i BiH. Na terenima sportsko-rekreacijskog centra Romari najviše je pokazala domaća ekipa Ecos Romari koja je u finalu pobijedila 21:19 slovensku momčad iz Kranja. Basket sastav Viteza već nekoliko godina postiže dobre rezultate i osvajaju prva mjesta na brojnim turnirima Ecos Romari predvođen Željkom Palavrom, Rankom Križanovićem, Marijom Blaškanom i Adijem Bamburom osvajao je brojne turnire, navedeno je na sportzdk.ba.

1. Kako ste se počeli ozbiljnije baviti ovim sportom?

-Ozbiljno sam se počeo baviti tek prošle godine, jer ja sam, mogu reći najmlađi član ove ekipe (godinama i stažom) jer sam došao nakon odlaska Tonija Jurčevića u Njemačku koji je do tada bio član ove ekipe.

2. Nastupate za ekipu iz Viteza, kako ste došli sa njima u kontakt i  postali njihov član?

-2010. sam se vratio iz Beča i stupio u kontakt sa tadašnjim trenerom Jospom Pandžom koji me pozvao da igram za njih u košarkaškom klubu Vitez gdje sam i upoznao svoje sadašnje suigrače i od tad pa sve do danas smo odlični prijatelji, čak i poslije mog angažmana u Vitezu. Oni su poslije odlaska Tonija prepoznali da bih se ja uklopio u njihov sistem igre i tako je počela ova moja priča u timu Ecos Romari.

3. Ove godine ste osvojili prestižni Challenger u Odenseu? Kako ste se uopšte kvalifikovali za taj turnir?

-Mi smo najviše zahvaljujući dobrim igrama u Lipiku i Pragu prošle godine dobili dosta bodova na svjetskoj sceni,a oni su nam otvorili vrata za nove evropske i svjetske turnire. Tako su organizatori ovih većih turnira prepoznali naš kvalitet i poslali nam pozivnice na neke od njih i jedan od takvih je bio baš taj u Odenseu.

4. Slijedi master u Pragu. I prošle godine ste učestvovali na tom turniru, a poraženi ste od pobjednika istog. Možete li ove godine napraviti korak više?

-Prije Mastera u Pragu imamo još mnogo turnira. Idemo jedan po jedan pa ćemo da vidimo gdje će nas to odvesti, a basket je igra gdje svako svakog može da dobije, sve je moguće.

5. Da li su sponzori prepoznali lijepu sportsku priču i činjenicu da vaša ekipa na izuzetan način predstavlja Bosnu i Hercegovinu?

-Nažalost još uvijek ne. Imamo jednog sponzora to je Sportsko rekreacijski centar Ecos Romari, to su Bojan i Ivana Rajković bez kojih mi ne bi mogli napraviti ni 10% od dosada ostvarenih rezultata i kojima dugujemo najveću zahvalnost i nadamo se da će ovi rezultati podstaći neke druge ljude da prepoznaju našu želju i strast prema ovome i da još jače nastupamo na još više svjetskih turnira.

6. 3×3 basket je uvršten u Olimpijske igre. Vi već našu domovinu kao što smo ranije spomenuli predstavljate na odličan način, ali nastup 2020. godine u Tokiu sigurno bi bio ostvarenje sna?

-Sigurno da je dječiji san nositi dres reprezentacije Bosne i Hercegovine i svi bismo to voljeli ali daleki je još put do toga.

7. Nagradu u Odenseu uručila vam je svjetska i NBA zvijezda , Karl-Anthony Towns. Možete li nam reći nešto više o tom trenutku? (da li ste pričali sa njim, kakav je bio, vaši utisci i sl.)

-Sve je još uvijek nestvarno, napravili smo najveći rezultat do sada odkako igramo zajedno i naravno da se ne želimo zadovoljiti time, želimo da napredujemo stalno, a on nam je pored nagrade uručio i svoje dresove koje je potpisao. Bio je raspoložen i za priču jer i to je momak od 23 godine, samo ga je naš kapiten Željo pitao hoće li i on preći u Golden State, on se samo nasmijao i odgovorio „ sta ću im i ja…“

8. Osim vas ekipu Ecos Romarija predstavljaju i Željko Palavra, Marijan Blaškan i Ranko Križanović? Kako se slažete sa momcima?

-Nas četvorica smo bukvalno kao 4 brata, sve dijelimo zajedno, čitavo ljeto provodimo zajedno, skoro više nego sa svojom porodicom kod kuće jer stalno smo ili na treninzima ili na turnirima.

9. Šta mislite, kakvu budućnost basket ima u svijetu, a kakvu u Bosni i Hercegovini?

-Istina basket sve više i više uzima maha kako kod nas tako i u cijelome svijetu. U nekim državama već postoje profesionalni klubovi, nacionalna takmičenja. Organizuju se i završnice svjetskih i evropskih prvenstava,a sada je i zvanično olimpijski sport tako da je sigurno svijetla budućnost ovoga sporta.

fantasysport.ba

Share.

About Author

Leave A Reply