Festival označava javni događaj ili seriju svečanosti koja se redovno održava u nekom gradu ili lokaciji te je posvećena određenom aspektu umjetnosti i života. U prošlosti su festivali bili pretežno vjerskog karaktera (svetkovine), odnosno posvećeni određenom božanstvu, da bi kasnije dobili i sekularni sadržaj.

Exit Festival (Srbija)

Najveći je muzički festival u jugoistočnoj Europi, traje 4 dana i održava se početkom jula u Novom Sadu u Srbiji. Prvi Exit Festival se održao 2000. godine i to kao studentski i politički protest protiv režima Slobodana Miloševića. Festival je jedinstven jer se održava kod prekrasne, srednjovjekovne Petrovardinske tvrđave koja se nalazi na obali rijeke Dunav. Exit je jedan od rijetkih europskih festivala gdje događaji počinju kasno u noć, a publika dočekuje zoru uz najpoznatije izvođače na svijetu. Muzika koja se pušta je uglavnom rock, elektronska, hip hop, metal, punk.

Rock Werchter ( Belgija)

Rock Werchter je rock festival koji se održava u mjestu Werchter nedaleko od Leuvena u BelgijiNastao je 1974. godine kao jednodnevni događaj a od 2003. godine, te je najveći muzički festival u Belgiji.

The Isle of Wight Festival (Velika Britanija)

Legendarni festival rock muzike koji se održava na otoku Wight u EngleskojPrvi festival je održan davne 1968. godine da bi već 1970. godine na kojem je bilo više od 600 000 posjetitelja zbog velikih gubitaka bio ukinut. Festival se počeo ponovno održavat 2002. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here