Praznovjerjima se ljudi stoljećima služe jednostavno zato bi sebi olakšali život i stvorili iluziju moći i mogućnosti da mogu kontrolirati svoj život.

 

Razbijeno ogledalo 
Uobičajeno je vjerovanje kako će razbijeno ogledalo donijeti sedam godina loše sreće. Nekoliko je objašnjenja, a jedno od njih je da djelići slomljenog stakla mogu zarobiti dio duše. Naime, nakon što se staklo razbije, razbije se i dio duše. Jedno pak objašnjenje krije se u prilično banalnoj činjenici.

Svrbež lijevog dlana donosi novac
Vjerovanje da ćemo dobiti novce ukoliko nas zasvrbi lijevi dlan, te nagovještaj da ćemo davati novce ukoliko nas zasvrbi desni dlan, uobičajeno je i vjerojatno smo se svi susreli s njim.

Pokucati u drvo  
Kucanje u drvo za sreću još je jedno od praznovjerja. Dolazi iz poganskog vjerovanja da drveće ima dušu. Pogani su vjerovali da kada se drvo posiječe dobri duhovi iz drveća postaju zli i donose lošu sreću.

Petak 13. 
Negativne konotacije koje vežemo uz broj 13, vuku objašnjenje iz nekoliko teorija. Jedna od njih vuče korijene iz kršćanske tradicije. Apostol Juda, koji je izdao Isusa bio je trinaesti na Posljednjoj večeri.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here