Predstava Mravko Travko u koprodukciji iMTM-a i Pozorišta mladih Sarajevo, je nastala na osnovnu motiva istoimene slikovnice autorice Mersihe Moćević koja je inače koautorica tekstova za pjesme sa dječijeg hit muzičkog albuma “Hvala mama” bh. kantautora Latifa Moćevića.

„’Mravko Travko’ je inspirativna priča. Ustvari, riječ je o velikom projektu kojeg djeca zaista mnogo vole, prije svega albumu pjesama “Hvala mama“, sjajnog bh kantautora Latifa Močevića, predstavljena je i slikovnica „Mravko Travko“ Mersihe Močević. Tako da vrlo jednostavno opredijelili smo se za rad na ovom projektu sa našom djecom koja pohađaju Institut za muziku, teatar i multimediju. A predstavom ‘Mravko Travko’, želimo zapravo našoj dječici poručiti da je drugarstvo suština svega, da trebaju poštivati njihove mane koje nisu mane, da trebamo pomagati jedni drugima, širiti ljubav i pozitivnu energiju koju osjećamo kroz svaku pjesmu Latifa Močevića i kroz lika Mravka koji je kreiran od Mersihe Močević u samoj slikovnici.“ – kažu iz Institua za muziku, teatar i multimediju.

Tema priče “Mravko Travko” je borba protiv vršnjačkog nasilja, a ideja predstave je stvaranje ljupkog lika koji će postati simbol dobrih vrijednosti, na kojeg će se djeca ugledati.

U predstavi igraju glumici Irma Alimanović Alihodžić i Aldin Tucić, kao i polaznici Instituta za muziku, teatar i multimediju koji su prošli višemjesečnu školu za muzički teatar.

Predstavu režira Riad Ljutović koji potpisuje i adaptaciju teksta, scenografiju i kostim, a muzičku režiju Alma Ferović Fazlić. Za vizuelni identitet predstave je zadužena Agencija “Komitet” iz Sarajeva.

Kroz iskustva u radu s djecom, motivisana njihovim potrebama i željama, Mersiha Moćević, autorica slikovnice “Mravko Travko” koju je ilustrirala Selena Musić Kuldija, zapisala je kratke priče udahnute kroz slatke likove koji promovišu univerzalne vrijednosti. Sve pjesme s albuma “Hvala mama”, koje će se naći u predstavi, su svojevrsne himne junaka istoimenih priča.

Početkom 2017. godine, bh. kantautor Latif Moćević je objavio album pjesama za djecu pod nazivom “Hvala mama” na kojem su radili profesori, psiholozi i pedagozi s ciljem nastanka albuma pjesama koje pozitivno utječu na odrastanje naše djece, nudeći dosta zdrave zabave, doprinoseći razvoju njihovog ukusa i odabiru onog što je lijepo, uz poruke morala i dobrote. Od promocije albuma održan je veliki broj koncerata, kojima je prisustvovalo više od 6.000 mališana i njihovih roditelja, ali i muzičkih radionica u osnovnim školama širom zemlje, koje su okupile više od dvije hiljade učenika.

Tiraži albuma su prodani u rekordnom vremenu, a projekt je krunisan koncertom “Latif & Mravko Travko” koji je održan 16. decembra 2017. u Domu mladih Sarajevo, pred više od 2.500 gledalaca, a na ovom koncertu nastupili su i polaznici iMTM-a.

FB event 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here